
Így készül az ünnepi Wellington-bélszín: leveles tésztába burkolózik a hús
A leveles tésztába burkolt Wellington-bélszín tökéletes ünnepi fogás bármilyen alkalomra.
A Wellingtonról akkor sem kell lemondanod, ha vegetáriánus vagy: zöldségekkel is elkészítheted, és mennyei ünnepi fogás lehet belőle. A marhabélszínt ebben a receptben a cékla helyettesíti, amely nemcsak karakteressé teszi a fogás kinézetét, de az íze is különleges lesz vele.
Az étel akkor is tetszeni fog, ha igazi húsimádó vagy: a bőjti időszakban vagy egyszerűen húsmentes napokon is megállja a helyét, hiszen tartalmas, tápláló és biztosan nem találkozol vele akárhol.
A céklákat hámozzuk meg, dörzsöljük be kevés olívaolajjal, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 50-60 perc alatt.
Közben a diót száraz serpenyőben pirítsuk illatosra, majd ha kissé kihűlt, daraboljuk apróra. Tegyük félre.
Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes lábasban, majd 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk további 1 percig, majd mehet bele 5-6 percre a gomba is. Addig pirítsuk, amíg a gomba aranybarna színű nem lesz, és a térfogata össze nem esik a felére.
Adjuk hozzá a fehérbort, addig főzzük, amíg a folyadék nagy része el nem párolog, majd adjuk hozzá a spenótot, és fedő alatt pároljuk teljesen puhára. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a rozmaringgal és a sörélesztőpehellyel, és keverjük bele a pirult és feldarabolt diót. Vegyük le a tűzről.
Egy kis tálkában keverjük a chiamaghoz a meleg vizet - ez lesz a tojáspótlónk, hagyjuk 5 percig állni, és ha kellően besűrűsödött, keverjük a gombás-spenótos töltelékhez. Egy sűrű, ragacsos, semmiképpen sem folyékony masszát kell kapnunk.
Állítsuk össze a Wellingtont. A leveles tésztát terítsük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire. A tészta felét - hosszában - egy 12-15 cm-es sávban alaposan szórjuk meg zsemlemorzsával (ez segít megelőzni azt, hogy a tölteléktől elázzon a tészta), a maradék zsemlemorzsát pedig gyúrjuk a töltelékbe.
A töltelék felét kanalazzuk a zsemlemorzsával borított tésztára, és egyengessük el rajta. Óvatosan helyezzük rá a megsült és langyosra hűlt céklákat, majd pakoljuk rájuk a maradék tölteléket, és egyengessük el úgy, hogy szabályos hengerformát kapjunk, a céklákból pedig semmi se látszódjon ki.
A tészta üres oldalát szorosan hajtsuk a töltelékre, a széleket pedig alaposan csípkedjük össze, hogy bent maradjon a töltelék. Egy éles késsel vagdossuk be átlósan, majd kenjük be szójaitallal.
Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu