Klasszikus Cézár-saláta húsvéti kiadásban – Maradékmentésnek sem utolsó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus Cézár-salátát is hozzá lehet igazítani az ünnephez, csak egy kicsi változtatás kell hozzá.
A Cézár-salátának - bár vannak bizonytalanságok - van egy pontos receptje, amitől ha eltérünk, már nem hívhatjuk így. Ennek ellenére ez a saláta Cézár, hiszen minden benne van, ami egy klasszikus változatba kell, csak kerül bele még egy plusz hozzávaló: a keménytojás.
Húsvétkor amúgy is sok tojás fogy, úgyhogy biztosan jut majd a salátába is bőven. Az így készült saláta lehet különálló fogás, sonka mellé köret, de akár maradékmentő is.
Cézár-saláta keménytojással
Hozzávalók 4 adaghoz
Öntet
- 0.5 kávéskanál Worcestershire-szósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 1 darab szardella
- 3 darab tojássárgája
- 1 kávéskanál fehérbors
- 1 evőkanál parmezán (reszelt)
- 1 darab citrom leve
Kruton
- 3 szelet fehér kenyér
- 0.5 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 0.5 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olaj
Saláta
- 12 levél római saláta
- 4 darab tojás
- 1 evőkanál parmezán (forgács)
Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre. Ezzel a módszerrel biztosan tökéletes állagút kapunk.
Kruton
A kenyérszeletek héját vágjuk le, majd a kenyérbelet vágjuk kockákra. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a kakukkfüvet és a rozmaringot. Dobjuk bele a kenyérkockákat, pirítsuk meg.
Öntet
Az öntethez a tojássárgáját a mustárral és a szardellával jól keverjük el, folyamatosan, habverővel keverve adagoljuk hozzá az olajat, amíg krémes nem lesz. A fokhagymát nyomjuk össze, adjunk hozzá sót, fehérborsot és reszelt parmezánt, majd az egészet keverjük az öntethez. Nyomjuk bele a fél citrom levét, keverjük jól össze. A végén Worcester-szósszal ízesítsük.
A jól megmosott salátaleveleket tegyük egy tálra, öntsünk rá az öntetből, szórjunk rá a krutonból és a parmezánból, majd tegyünk rá elnegyedelt tojásokat.
Fotó: Getty Images