
A tojásfőzés titka egyszerű: kezdjük hideg vízben
Keménytojás tökéletesre főzve. Viszlát, szürke karima!
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Vannak ilyen ékegyszerű dolgok a világon, mint például a tojásfőzés, amit, döbbenetes, de mégis el lehet rontani. Itt az útmutató, hogy veled ez soha többé ne forduljon elő.
Sokunkkal megtörtént már, hogy főtt tojást szerettünk volna készíteni, mégis lágy tojás lett belőle. Aztán, hogy kiküszöböljük ezt az aprócska kis bakit, a következő alkalommal inkább tíz perccel tovább főztük a tojást, mintsem megint elfolyva a pirítóson végezze. Bár halkan megjegyzem, utóbbi formában is nagyon ízletes!
Mindezek mellett persze bosszantó, ha éppen valamilyen ételbe (mint például rakott krumpliba) szánjuk, és ahelyett, hogy felkarikázhatnánk a tojást – csak csurgatni tudjuk. Hogy ezt a kis malőrt elkerülhesd, megmutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes főtt tojást. Olyat, amelyiknek nem folyik a sárgája, de még csak nem is ragacsos.
Precíziós megoldás
Nos, a tuti módszer kissé pepecselős: korántsem csak arról van szó, hogy nézzük az órát, és a megfelelő másodpercben zárjuk el a lángot. Bámulatos, hogy mi mindenen múlnak a dolgok, figyeljétek!
Keménytojás tökéletesre főzve

Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 darab tojás
Elkészítés:
2. Helyezzük a tojásokat egy lábasba, és öntsük fel hideg(!) vízzel. Nem kell, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat. Elég, ha körülbelül 2,5 centiméter mélységű.
3. A legmagasabb hőfokozaton kezdjük el melegíteni a vizet, és mielőtt elkezdene forrni, zárjuk el a hőforrást.
4. Fedjük le a lábast, és hagyjuk a tojásokat a gőzben párolódni 6-10 percen keresztül (nem árt, ha beállítunk egy stoppert).
5. Miután kivettük a lábasból a tojásokat, tartsuk hideg folyóvíz alá, amíg szisszenésmentesen tapintható hőmérsékletűre hűlnek. A héja és a fehérje közötti eltérő hőtágulási tényező miatt nő a valószínűsége, hogy pucoláskor a héja könnyebben leválik. (Azonkívül, hogy nem égeti szét a kezet a forró tojás, a hűtéssel azt is elkerülhetjük, hogy elzöldüljön a sárgája széle.)
6. Pucoljuk meg a tojásokat, ilyenkor még nagyon könnyen elválik a héjuk. (Folyó, hideg víz alatt sokkal egyszerűbb tojást pucolni – próbáld ki!)