A tojásfőzés titka egyszerű: kezdjük hideg vízben
Keménytojás tökéletesre főzve. Viszlát, szürke karima!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak ilyen ékegyszerű dolgok a világon, mint például a tojásfőzés, amit, döbbenetes, de mégis el lehet rontani. Itt az útmutató, hogy veled ez soha többé ne forduljon elő.

Sokunkkal megtörtént már, hogy főtt tojást szerettünk volna készíteni, mégis lágy tojás lett belőle. Aztán, hogy kiküszöböljük ezt az aprócska kis bakit, a következő alkalommal inkább tíz perccel tovább főztük a tojást, mintsem megint elfolyva a pirítóson végezze. Bár halkan megjegyzem, utóbbi formában is nagyon ízletes!

Mindezek mellett persze bosszantó, ha éppen valamilyen ételbe (mint például rakott krumpliba) szánjuk, és ahelyett, hogy felkarikázhatnánk a tojást – csak csurgatni tudjuk. Hogy ezt a kis malőrt elkerülhesd, megmutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes főtt tojást. Olyat, amelyiknek nem folyik a sárgája, de még csak nem is ragacsos.

Precíziós megoldás

Nos, a tuti módszer kissé pepecselős: korántsem csak arról van szó, hogy nézzük az órát, és a megfelelő másodpercben zárjuk el a lángot. Bámulatos, hogy mi mindenen múlnak a dolgok, figyeljétek!

Keménytojás tökéletesre főzve

4996690 9ae974728967272cf4fc6402d53d788e wm

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

1. Óvatosan szúrjuk át pl. gombostűvel a tojások héját – azok „laposabbik” végén. (Vigyázz, hogy a tű épp hogy csak kilyukassza a tojás héját, és ne sértse meg a belső hártyákat) Ezzel megelőzzük, hogy a légkamrában lévő, melegtől táguló levegő – bosszantó módon – megrepessze a tojáshéjat, ugyanis ezen a lyukon keresztül távozhat. (Erről meggyőződhetünk, ha megfigyeljük melegítéskor a lyukon kilépő buborékokat.)

2. Helyezzük a tojásokat egy lábasba, és öntsük fel hideg(!) vízzel. Nem kell, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat. Elég, ha körülbelül 2,5 centiméter mélységű.

3. A legmagasabb hőfokozaton kezdjük el melegíteni a vizet, és mielőtt elkezdene forrni, zárjuk el a hőforrást.

4. Fedjük le a lábast, és hagyjuk a tojásokat a gőzben párolódni 6-10 percen keresztül (nem árt, ha beállítunk egy stoppert).

5. Miután kivettük a lábasból a tojásokat, tartsuk hideg folyóvíz alá, amíg szisszenésmentesen tapintható hőmérsékletűre hűlnek. A héja és a fehérje közötti eltérő hőtágulási tényező miatt nő a valószínűsége, hogy pucoláskor a héja könnyebben leválik. (Azonkívül, hogy nem égeti szét a kezet a forró tojás, a hűtéssel azt is elkerülhetjük, hogy elzöldüljön a sárgája széle.)

6. Pucoljuk meg a tojásokat, ilyenkor még nagyon könnyen elválik a héjuk. (Folyó, hideg víz alatt sokkal egyszerűbb tojást pucolni – próbáld ki!)
Ezt is szeretjük