30 perces selymes brokkolileves – A sajttól lesz varázslatos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Csodálatos zöldség a brokkoli, igazi áldás a szervezetünkre nézve, ráadásul rengeteg módon el tudjuk készíteni, még egy levest is többféleképpen tálalhatunk belőle.
A vendéglátó szerepében sosem könnyű megfelelni, mindig akad egy kényeskedő meghívott az asztalnál, különösen, ha hivatásos séf az illető. Én is jártam már így, több mint 30 éves szakácstapasztalattal bíró rokonom mindig megemlíti, hogy ő mennyire profi, az ételeket állandóan bírálja és mindig hozzáteszi, mitől is lehetne jobb az adott fogás. Ez a brokkolileves azonban elnémította, elismerően kanalazta és még repetázott is belőle.
A brokkoliból készült leveseket tényleg nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, lehet zöld pompában ragyogó, ami rejt egy kis meglepetést, vagy gazdagon készített, sűrű, ízletes dolgokkal kiegészítve. Ez a leves pont ilyen, a brokkoli mellett sárgarépa, zeller, hagyma és fokhagyma is helyet kap, a cayenne-borstól kissé pikáns lesz az íze, de ami igazán fejedelmivé teszi, az a cheddar sajt. A brokkolileveseket legtöbbször pürésítjük, én azonban szeretem, ha marad benne roppanós textúra, hagyok benne zöldségdarabokat, sokkal gusztusosabb lesz az így tálalt leves.
Cheddar sajtos brokkolileves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej brokkoli
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 bögre csirke- vagy zöldségalaplé
- 2 bögre tej
- 1 darab sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál angol zeller
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira és mossuk át.
A zöldségeket - hagyma, fokhagyma, zeller, répa - tisztítsuk meg és vágjuk finomra.
A sajtot reszeljük le.
Vegyünk elő egy nagy lábast, tegyük bele a vajat és az olajat, mikor már felmelegedett, adjuk hozzá a hagymát, keverjük el, majd a répa, zeller és a fokhagyma következik, 2-3 perc után rászórjuk a lisztet. Gyakran kevergessük az edény tartalmát.
Körülbelül 5-8 perc múlva a brokkoli is az edénybe kerül a tejjel és az alaplével együtt, fűszerezzük sóval, borssal és cayenne-nel. Miután a zöldségek megpuhultak, elkészült a leves.
Tálalás előtt botmixerrel lepürésíthetjük ízlésünknek megfelelően. Sokan teljesen krémes állagúra szokták turmixolni, míg mások a zöldségek egy részét külön kiszedik, hogy tálalásnál felhasználják. Én sokszor csak félig pürésítem le, hagyok benne egész zöldségdarabokat.
Pürésítés után még visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a sajtot, jól elkeverjük benne, míg felolvad, és már tálalhatjuk is. Ha szeretnénk, a tálalásnál használhatunk még sajtot, a leves mellé zöldfűszeres pirítóst kínálhatunk.
Fotó: Getty Images