
Chili con carne kevesebb hússal, ötféle hüvelyessel – Egészségesebb verzió

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
A jövő ételei körülbelül így fognak kinézni: sok hüvelyes és zöldség, nagyon kevés hús. Ha így lesz, akkor sem fogunk szenvedni.
Egyre több elmélet szerint kell lassan átállnunk arra, hogy kevesebb húst és sokkal több hüvelyest eszünk a bolygó védelmében. Ez az étel éppen ebben a szellemben alakult át, mert nemcsak vörös bab került a megszokott chilibe, hanem fehér és tarkabab, sőt, csicseriborsó és lencse is, cserébe sokkal kevesebb benne a hús. Így is ez az egyik legjobb téli étel, különösen olyankor, ha napokra előre szeretnénk főzni, vagy ha rengeteg vendéget fogadunk és egyszerűen tálalható, melegíthető és laktató ételt szeretnénk szervírozni.
Amire nagyon figyelni kell, az a különböző típusú hüvelyesek időzítése. Nem mindegyik puhul ugyanolyan sebességgel, ezért, hacsak nem készítjük mindet konzervből, meghatározott sorrendben kell őket az ételbe beletenni. A leglassabban a vörös bab és a tarkabab fő meg, utána következik a lencse és a fehér. A csicseriborsót muszáj kicsit előfőzni, mert sokkal több idő kell neki, mint a többieknek. Persze lehet konzervet is használni, úgy egyszerűbb.
Ötbabos chili

Hozzávalók 6 személyre
- 1 fej hagyma
- 100 gramm vörös bab
- 300 gramm darált hús
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- 2 darab kaliforniai paprika
- 100 gramm tarkabab
- 100 gramm lencse
- 100 gramm fehér bab
- 200 gramm kukorica
- 100 gramm csicseriborsó (konzerv vagy előfőzött)
- 1 kocka étcsokoládé (70%-os)
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a paradicsommal. Hozzáadjuk a beáztatott vörös- és tarkababot, a felaprított paprikát, és alacsony lángon rotyogtatjuk 30 percig. Hozzáadjuk a lencsét és a fehér babot, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Beletesszük a kukoricát és az előfőzött csicseriborsót is, és vele is főzzük 10 percet, végül beledobjuk a csokoládét is.
Reszelt sajttal, tejföllel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors