Chilis-vörös áfonyás bucik camembert-rel sütve – Tunkold bele az olvadt sajtba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi közösségi élmény lehet, ahogy körbeülitek a tányért, tépkeditek és mártogatjátok a foszlós bucikat a sajtba.
Akár magában is eheted ezt a kicsit édeskés bucit, de a legjobb, ha olvadt sajtba tunkolod. Az alapja az átlagosnál picivel vajasabb kelt tészta, amelybe édes és csípős ízt kevertünk, amelyek tökéletes harmóniában állnak egymással. A vörös áfonya nemcsak ízben, hanem látványban is feldobja ezeket a bucikat, miközben érezni fogod a chili csípősségét is.
A tésztát ugyanúgy dagaszd, mint a többi kelt tésztát, hogy puha, ruganyos végeredményt kapj. A sok vajtól picit ragacsosabb lesz, ha úgy érzed, tehetsz hozzá még lisztet, de azt se vidd túlzásba, mert az a foszlós textúra rovására megy.
A bucik együtt sülnek a camembert-rel, utána tunkolhatod is őket az olvadt sajtba. Az áfonya és a camembert tökéletes páros lesz.
Hasonló bucikat készíthetsz, ha édesburgonyát gyúrsz a tésztába. Csak magában is isteni a sült camembert, a fokhagyma és a rozmaring tökéletesen illik hozzá.
Chilis-vörös áfonyás bucik camembert-rel
Hozzávalók 25 darabhoz
- 400 gramm liszt
- 25 gramm élesztő (friss)
- 30 gramm cukor
- 100 milliliter tej (meleg)
- 1.5 teáskanál chili
- 180 gramm aszalt vörös áfonya
- 4 darab tojás
- 80 gramm vaj (puha)
- 1 darab tojás (a kenéshez)
- a tetejére só
- 250 gramm camembert
Elkészítés:
A langyos tejbe tegyünk egy kávéskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
Az aszalt vörös áfonyát vágjuk kisebb darabokra.
A lisztet szórjuk egy tálba, tegyük hozzá a maradék cukrot, szórjuk bele a chilit és a vörös áfonyát. A közepébe készítsünk egy lyukat, és üssük bele a tojásokat, öntsük oda a felfutott élesztős tejet. Kezdjük el dagasztani, és közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vajat. Puha, kicsit nyúlósabb tésztát kell kapnunk. Ha a tészta elválik az edénytől, akkor takarjuk le, és meleg helyen várjuk meg, amíg megkel.
Amikor megkelt a tészta, formázzuk hosszúkás hengerré, és vágjuk 25 egyenlő részre. Mindegyikből formáljunk bucikat.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, és tegyünk rá egy camembert-t. A bucikat rendezzük kör alakban a sajt köré úgy, hogy majdnem összeérjenek. Takarjuk le, és pihentessük 30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A bucikat kenjük meg tojással, szórjuk meg egy leheletnyi sóval, majd süssük őket 20 percig. Az olvadt sajtba tunkolva fogyasszuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors