Mennyei, foszlós édesburgonyás buci: másnap is ugyanolyan puha marad

édesburgonyás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édesburgonya-rajongóknak kötelező kipróbálniuk ezt a puha, picit édeskés bucit, minden nélkül, önmagában is imádni fogják.

Ha unod a kenyeret, készítsd el ezt a foszlós édesburgonyás bucit, enyhén édeskés a tésztája, vajjal megkenve, felvágottal és zöldségekkel megpakolva tökéletes szendvicsalap. 

Az édesburgonya nem csak ízben ad hozzá pluszt, textúrában is, sokkal puhább lesz a végeredmény, ráadásul másnap is foszlós marad. A vaj sem hiányozhat belőle, amely szintén az állagán javít. 

Bár kelt tésztáról van szó, nem bonyolult az elkészítése, egy dologra azonban figyelni kell: mikor dagasztod, puhának, rugalmasnak kell lennie, ha túl ragacsos, adj még hozzá lisztet, de nem szabad túlzásba esni vele, különben kemény lesz a buci. Ha jól sikerült, levegős, buborékos és elképesztően foszlós lesz.

Édesburgonyás buci

édesburgonyás2

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 1 közepes darab édesburgonya (300 gramm)
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 1 evőkanál cukor
  • 120 milliliter víz (kézmeleg)
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 60 gramm vaj
  • 1 teáskanál
  • 2 darab tojás
  • 550 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát főzzük puhára lobogó vízben, akkor jó, mikor könnyen belemegy a villa. Pucoljuk meg, krumplinyomóval pürésítsük. Hagyjuk kihűlni.

A kézmeleg vizet keverjük össze 1 evőkanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre pár percre, míg az élesztő felfut.

A barna cukrot, a puha vajat, a sót, a tojást és a kihűlt édesburgonyát tegyük egy tálba. Robotgép segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat.

Adjunk a masszához első körben 500 gramm átszitált lisztet, illetve a felfutott élesztőt is öntsük hozzá, majd dolgozzuk egybe a tésztát. Ha nagyjából összeállt, borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk 5-10 percig, míg puha, rugalmas tésztát nem kapunk. Ha ragacsos, adjunk még hozzá lisztet. 

A tésztát tegyük egy enyhén kiolajozott tálba, forgassuk bele az olajba, hogy mindenhol bevonja, majd fedjük le konyharuhával és tegyük meleg helyre 1 órára, vagy míg a duplájára nem nő.

Borítsuk a megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre, dagasszuk át, majd osszuk 16 részre. Minden részből formázzunk gombócot.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit, tegyük bele sorban a gombócokat, hagyjunk köztük egy kis helyet. Takarjuk le a tepsit, majd tegyük meleg helyre, míg a gombócok duplájukra nem nőnek, nagyjából 30-45 percre van szükségük.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Süssük a bucikat 20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük