Dagasztás és kelesztés nélkül készül a spanyol fánk, a churros: sűrű csokiszósszal kínáld
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spanyolok híres édességének tésztája a képviselőfánkéra hasonlít, a churrost porcukorba forgatva is fogyaszthatod, a legfinomabb azonban csokiszószba mártva lesz.
Minden nemzetnek megvan a maga fánkkülönlegessége. A spanyolok desszertje nem a megszokott módon készül, a bekevert tésztával máshogyan bánnak. A fényes masszát habzsákba kell tölteni, majd az olajba nyomni, olló segítségével kell levágni a darabokat.
A ropogósra sült tészta zamatáért a narancs felel, pontosabban a gyümölcs reszelt héja, de akár 1-2 evőkanál narancslé is mehet a masszába. Ha pedig különlegesebbre szeretnéd venni az ízesítést, akkor használj narancsvirágvizet, de az egyszerűbben beszerezhető fahéjjal is megbolondíthatod.
Erre figyelj a sütésnél!
Soha ne szaggass egyszerre sok churrost az olajba, mert akkor nem tudnak rendesen átsülni, a rudak teleszívják magukat olajjal, úgy pedig nem alakul ki a fánk könnyű, ropogós textúrája. A sütési idő ne legyen több 1 percnél, ennyi épp elég ahhoz, hogy minden oldalán szép aranybarna legyen.
Churros csokiszósszal
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 180 gramm finomliszt
- 7 gramm sütőpor
- 100 gramm vaj
- 1 csipet só
- 200 milliliter víz
- 3 darab tojás
- 1 darab narancs
- olaj (sütéshez)
Csokiszósz:
- 180 gramm étcsokoládé
- 150 milliliter habtejszín
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sütőporral.
A vajat felkockázva tegyük lábasba, adjuk hozzá a vizet és a sót, kezdjük el melegíteni. Amikor a vaj felolvadt, felforrt, vegyük le a tűzhelyről és keverjük egybe a lisztes keverékkel. A masszát addig keverjük, míg a tészta leválik az edény faláról, sima tésztát nem kapunk.
A bekevert tésztát borítsuk tálba és hagyjuk kihűlni.
Miután a tészta kihűlt, egyenként dolgozzuk hozzá a tojást, szép fényes tésztát kell így kapnunk. Utána a narancs reszelt héját is keverjük hozzá.
Bő olajat forrósítsunk fel.
A masszát töltsük nyomózsákba, csillag formájú fejet tegyünk a végére.
Amikor az olaj forró, nyomjunk a tésztából tetszőleges hosszúságú darabokat, süssük a fánkcsíkokat aranybarnára.
Csokiszósz:
A csokit daraboljuk egy tálba.
A tejszínt a tejjel és a vaníliakivonattal lassan forraljuk egybe, majd keverjük hozzá a csokoládét és a vajat.
Tálalás:
A fánkokat megszórhatjuk porcukorral, kínáljuk mellé a sűrű csokiszószt.
Fotó: Getty Images