Hideg, habkönnyű citrommousse: egyszerre édes és fanyar

citrommousse
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem kívánod a nehezebb, krémesebb sütiket, készíts mousse-t, jól behűtve isteni finom, és biztosan nem nehezíti el a gyomrodat.

Ha igazán hűsítő desszertre vágysz, készíts citrommousse-t, a citrustól nagyon frissítő lesz, ráadásul jó hidegen a legfinomabb. Bár be kell kapcsolni hozzá a gáztűzhelyet, nagyjából 10-15 perc munkád lesz vele, míg a vízgőz felett besűrűsödik. 

A vízgőz felett történő hőkezelésnél fontos, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben túl sok hő éri az edényt, kicsapódhat a tojás, akkor pedig már nem lehet megmenteni. Ha erre odafigyelsz, és folyamatos kevergetés mellett főzöd, nem lesz vele semmi gondod.

Hogy légies legyen a mousse, tojáshabbal és tejszínhabbal lazítsd, úgy nagyon könnyed lesz. Míg a krémes, tömör süteményeket nem kívánja az ember a nagy melegben, a hideg mousse egész biztosan jól fog esni.  

Citrommousse

citrommousse2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 6 darab tojás
  • 210 gramm cukor
  • 1 darab biocitrom héja
  • 120 ml citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 120 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokból hármat válasszunk ketté, a fehérjét tegyük félre. 

A sárgáját a maradék három egész tojással verjük fel egy hőálló tálban. Adjunk a tojáshoz 200 gramm cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és a sót, keverjük habosra. 

Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 10-15 percig, míg el nem kezd sűrűsödni a krém. Amikor már befogja a fakanál hátulját, kész van. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni pár percig, majd fedjük le folpackkal, tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá 10 gramm cukorral. Forgassuk a kihűlt citromos krémbe egy spatula segítségével, vigyázzunk, ne törjön össze a hab.

A habtejszínt is verjük kemény habbá, majd szintén forgassuk a krémbe.

Osszuk szét a citrommousse-t 4 tálka között, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük