
Hideg, habkönnyű citrommousse: egyszerre édes és fanyar

Ha nem kívánod a nehezebb, krémesebb sütiket, készíts mousse-t, jól behűtve isteni finom, és biztosan nem nehezíti el a gyomrodat.
Ha igazán hűsítő desszertre vágysz, készíts citrommousse-t, a citrustól nagyon frissítő lesz, ráadásul jó hidegen a legfinomabb. Bár be kell kapcsolni hozzá a gáztűzhelyet, nagyjából 10-15 perc munkád lesz vele, míg a vízgőz felett besűrűsödik.
A vízgőz felett történő hőkezelésnél fontos, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe, különben túl sok hő éri az edényt, kicsapódhat a tojás, akkor pedig már nem lehet megmenteni. Ha erre odafigyelsz, és folyamatos kevergetés mellett főzöd, nem lesz vele semmi gondod.
Hogy légies legyen a mousse, tojáshabbal és tejszínhabbal lazítsd, úgy nagyon könnyed lesz. Míg a krémes, tömör süteményeket nem kívánja az ember a nagy melegben, a hideg mousse egész biztosan jól fog esni.
Citrommousse

Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás
- 210 gramm cukor
- 1 darab biocitrom héja
- 120 ml citromlé
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 120 ml habtejszín
Elkészítés:
A tojásokból hármat válasszunk ketté, a fehérjét tegyük félre.
A sárgáját a maradék három egész tojással verjük fel egy hőálló tálban. Adjunk a tojáshoz 200 gramm cukrot, a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és a sót, keverjük habosra.
Tegyük a tálat vízgőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 10-15 percig, míg el nem kezd sűrűsödni a krém. Amikor már befogja a fakanál hátulját, kész van. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni pár percig, majd fedjük le folpackkal, tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá 10 gramm cukorral. Forgassuk a kihűlt citromos krémbe egy spatula segítségével, vigyázzunk, ne törjön össze a hab.
A habtejszínt is verjük kemény habbá, majd szintén forgassuk a krémbe.
Osszuk szét a citrommousse-t 4 tálka között, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!