Fekete-erdő tekercs meggyes krémmel: a hagyományos torta ebben a formában is nagyon finom
A hagyományos Fekete-erdő torta tekercs formájában is ellenállhatatlan, ráadásul nagyon mutatós is.
A méteres kalács másik ismert neve őzgerinc. A lakodalmas sütemény hagyományosan vaníliás főzött krémmel töltve készül, de kedvelt még a puncsos változat is.
A méteres tökéletes vendégváró, igazi ünnepi desszert, melynek ott a helye a karácsonyi asztalon. A jeles események alkalmával érdemes különlegesebb ízekben készíteni el a finomságot: a házi citromkrém remekül illik a tésztához, párosuk fenomenális. A krémet akár dupla adaggal is elkészítheted, így a sütirudak tetejét is be tudod vonni, ez a sütemény pedig jó krémesen a finom.
A krémeket keverheted is: ha szeretnéd, a csokimáz alá tehetsz hagyományos főzött vagy narancsos krémet. A narancsosat ugyanúgy készítsd el, mint a citromosat. Persze veheted megúszósabbra is a desszert megalkotását, házi citromkrém helyett citromos pudingporból készítsd el a tölteléket.
Krém:
A tojásokat keverjük habosra a cukorral.
A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.
Az étkezési keményítőt a citromlé egy részével keverjük csomómentesre.
A keményítővel elkevert citromot, a maradék lét és a reszelt héjat adjuk a tojásos keverékhez.
A keveréket alacsony láng felett folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
A kész krémet vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá a vajat.
A selymes krémet takarjuk le fóliával, így nem bőrösödik, várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, majd az olajat (2 dl) és a vizet (2 dl) is adjuk hozzá.
A lisztet szitáljuk tálba a sütőporral együtt, majd adjuk a tojássárgás masszához.
A massza felét öntsük egy másik keverőtálba.
Az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, olajat (1 ek.) és a vizet (1 ek.).
A másik masszához a reszelt citrom héját forgassuk hozzá (nem kötelező).
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd az egyik felét adjuk a kakaós masszához, a másikat pedig a fehér (vagy citromos) tésztához forgassuk hozzá.
Két őzgerincformával dolgozunk (ha csak egy van, akkor azzal). A formákat kenjük ki vajjal, szórjunk bele kevés lisztet, majd a masszákat simítsuk bele.
A megtöltött formákat toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe és 40-45 perc alatt süssük meg. A sütésnél tűpróbát érdemes alkalmazni.
A tésztát borítsuk rácsra, várjuk meg, míg kihűl. A kihűlt tésztát a borda mélyedéseinél szeleteljük fel.
Összeállítás:
A kihűlt krémmel ragasszuk egymáshoz a felszeletelt tésztát. Az összeillesztésnél a fehér tésztát párosítsuk a kakaóssal, így szép méretes rudat kapunk.
Ha marad krém, kenjük le kívülről is a tésztát vele.
Máz:
A csokit és a vajat vízgőz felett olvasszuk egybe, majd kenjük a süteményre.
Az őzgerincet tegyük hűtőbe néhány órára, majd ferdén szeletelve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu