Omlós pite citromos krémmel töltve - Írótól lesz könnyed és selymes

citromospite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha még nem tetted, próbáld ki az íróval sütést - ez a tejtermék könnyeddé, puhává teszi a süteményeket.

Ezt a pitét egyszerűen elkészítheted és biztos nem fogsz csalódni benne, mert a benne lévő krém elképesztően selymes lesz egy hozzávalótól, az írótól.

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék. Bár itthon még nem terjedt el széles körben a használata, érdemes kipróbálni, például akkor is, ha laktózérzékeny vagy, mert a laktóztartalma a tejhez képest kisebb, ugyanakkor értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Édességek tökéletes alapanyaga, krémessé teszi azokat. A tejiparban egyébként sajtkészítéshez használják.

A piték, ha megvan az alaptészta, nagyon jól variálhatók, tehetsz bele egészen édes pekándiós krémet, de készítheted savanykásabbra is, citromkrémmel. Ez a pite egyszerre édes és fanyar, az írótól pedig extrán krémes lesz.

Citromkrémmel töltött pite

citromos írós pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Pitetészta

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj (jéghideg)
  • 20 gramm cukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

Krém

  • 3 darab tojás
  • 240 gramm cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 0.5 evőkanál vaj (sózott)
  • 250 milliliter író
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő egy 23 centiméteres piteformát. 

A lisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát. 

Süssük elő a pitét tíz perc alatt, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. 

Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a cukrot, a lisztet, a vajat, az írót, a vaníliakivonatot és a citromlevet. Ha csomómentes a krém, akkor öntsük rá a pitetésztára. 

Süssük a pitét 40 percig, majd kicsit hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük