Omlós pite citromos krémmel töltve - Írótól lesz könnyed és selymes
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ha még nem tetted, próbáld ki az íróval sütést - ez a tejtermék könnyeddé, puhává teszi a süteményeket.
Ezt a pitét egyszerűen elkészítheted és biztos nem fogsz csalódni benne, mert a benne lévő krém elképesztően selymes lesz egy hozzávalótól, az írótól.
Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék. Bár itthon még nem terjedt el széles körben a használata, érdemes kipróbálni, például akkor is, ha laktózérzékeny vagy, mert a laktóztartalma a tejhez képest kisebb, ugyanakkor értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Édességek tökéletes alapanyaga, krémessé teszi azokat. A tejiparban egyébként sajtkészítéshez használják.
A piték, ha megvan az alaptészta, nagyon jól variálhatók, tehetsz bele egészen édes pekándiós krémet, de készítheted savanykásabbra is, citromkrémmel. Ez a pite egyszerre édes és fanyar, az írótól pedig extrán krémes lesz.
Citromkrémmel töltött pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj (jéghideg)
- 20 gramm cukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Krém
- 3 darab tojás
- 240 gramm cukor
- 2 evőkanál liszt
- 0.5 evőkanál vaj (sózott)
- 250 milliliter író
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő egy 23 centiméteres piteformát.
A lisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal morzsoljuk el, majd keverjük bele a cukrot, egy tojást, a szódabikarbónát és egy csipet sót. Nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát.
Süssük elő a pitét tíz perc alatt, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a cukrot, a lisztet, a vajat, az írót, a vaníliakivonatot és a citromlevet. Ha csomómentes a krém, akkor öntsük rá a pitetésztára.
Süssük a pitét 40 percig, majd kicsit hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images