Mennyei, citrommázas répatorta: puha, illatos és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A húsvéti asztal kötelező eleme a puha répatorta, mely számtalan izgalmas változatban készülhet, most mascarpone helyett citrommáz borítja.
Naranccsal, dióval és különböző izgalmas töltelékekkel vagy mázzal teheted ellenállhatatlanná ezt a csodás süteményt. Nem csak az ízekkel érdemes játszani, próbáld ki muffin- vagy kuglófformában is a tavaszi hangulatú édességet.
A szaftos répatorta készítését ne gondolod túl, keverd be az egyszerű masszát, borítsd formába és süsd meg. Így, szerényen, mindenféle cicoma nélkül is tökéletes, ha azonban ki szeretnél tenni magadért, simíts a tetejére citromos mázat, majd díszítsd fel kedvedre.
Citrommázas répatorta
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg cukor
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
Máz:
- 2 darab tojásfehérje
- 1 darab citrom
- 30 dkg cukor
Díszítés:
- dió ízlés szerint
- marcipán ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
A megtisztított sárgarépát reszeljük le, szórjuk rá a cukor felét, keverjük össze, utána hagyjuk állni, az eresztett levet nyomkodjuk ki.
A tojást válasszuk szét.
A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot és a sütőport.
A diót darálva vagy durvára vágva forgassuk a liszthez, utána a tejet, tojássárgáját és az olajat kis adagokban csorgassuk a lisztes keverékhez, keverjük simára.
A reszelt sárgarépát forgassuk a masszába, utána óvatosan a tojáshabot is.
A masszát csorgassuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába (közepes méretű torta- vagy kenyérforma is lehet).
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 20 percig, majd csökkentsük a hőt 160 fokra, süssük 10-15 percig.
A süteményt szedjük ki a formából, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
Máz:
A tojásfehérjét kezdjük el kemény habbá verni, közben adjuk hozzá a citrom reszelt héját, levét és a porcukrot is.
A mázat simítsuk rá a kihűlt tésztára, díszítsük dióval és marcipánnal.
Fotó: Getty Images