Illatos citromos-áfonyás sütemény: joghurttól lesz pihe-puha a tésztája

citromos áfonyás sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citromos sütemény frissítő ízét tovább fokozzák a belesütött áfonyaszemek, biztos, hogy nem fogod tudni abbahagyni ezt az édességet.

Az áfonya nagy kedvencem, gyakran veszek belőle, és ha nem eszem meg azonnal, akkor süteménybe is belesütöm. Ha nincs időm bekapcsolni a sütőt, és élvezni szeretném a gyümölcs ízét, akkor smoothie-t készítek belőle görög joghurttal. Persze van olyan sütemény, ami nagyon hamar készen van, ilyen a muffin, ha szereted a savanykás ízeket és a joghurtot is, akkor ezt a citromosat neked találták ki.

És akkor jöhet a három kombinációja: az áfonya, a citrom és a joghurt tökéletesek együtt ebben a sütményben, amelyre szintén nem kell túl sok időt szánnod. Egyébként nemcsak friss, hanem mirelit áfonyából is elkészítheted. A citromos mázat ne felejtsd el rákenni. 

Citromos-áfonyás joghurtos sütemény

citromos áfonyás sütemény recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm áfonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 200 gramm cukor
  • 2 darab citrom
  • 270 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 250 milliliter joghurt
  • 2 darab tojás (L-es)
  • 80 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérsütő formát vajazzunk ki. Ha nagyobbak az áfonyaszemek, akkor vágjuk félbe, ha kicsik, akkor hagyjuk egyben őket.

A vajat olvasszuk fel. A cukrot szórjuk egy nagyobb edénybe. Reszeljük rá a citromok héját, a citromot tegyük félre. A citromok héját keverjük össze a cukorral. Szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, majd jól keverjük össze. 

A citromokat nyomjuk ki, majd kanalazzunk 3 evőkanálnyival az olvasztott vajba. A maradékot tegyük félre a mázhoz.

Adjuk hozzá a joghurtot és a tojásokat a vajas keverékhez, és keverjük csomómentesre. A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd forgassuk hozzá az áfonyát. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl a tésztát. Öntsük a masszát a kenyérformába, a tetejét simítsuk el. 

Süssük tűpróbáig, nagyjából 55-65 percig. Vegyük ki, és hagyjuk 10 percet hűlni, majd óvatósan fordítsuk ki a formából, és tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. 

Közben készítsük el a mázat. A maradék citromlevet és a porcukrot keverjük össze, majd kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Várjuk meg, amíg egy kicsit megköt, majd szeletelhetjük is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük