Illatos citromos-áfonyás sütemény: joghurttól lesz pihe-puha a tésztája
A citromos sütemény frissítő ízét tovább fokozzák a belesütött áfonyaszemek, biztos, hogy nem fogod tudni abbahagyni ezt az édességet.
A muffinok nem véletlenül tartoznak a legnépszerűbb sütemények közé: sokfélék, mutatósak és kevés munkával is mennyeiek lesznek. Nyáron jobban esnek a gyümölcsös, kicsit fanyar változatok, így a citromos-áfonyás is garantáltan nyerőnek ígérkezik. Ez a párosítás sokszor bizonyított már.
A muffint mirelit vagy friss áfonyával is készítheted. A legjobb, ha biocitromot használsz a sütibe!
Fokozd még tovább az élvezetet, dobd fel a sütiket roppanós morzsával! Csak pár perccel tart tovább elkészíteni, mégis sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, a sütőport, a sót és a citrom reszelt héját.
Egy másik edényben keverjük ki a tojásokat, a tejet, a joghurtot, az olajat és két evőkanál citromlevet. Forgassuk a száraz hozzávalókhoz, és keverjük addig, amíg homogén masszát kapunk. Végül adjuk hozzá az áfonyát is.
A morzsás réteghez keverjük össze a lisztet, a cukrot és az őrölt fahéjat. Tegyük hozzá a hideg, kis darabokra vágott vajat, és az ujjainkkal dolgozzuk össze. Akkor jó, ha morzsás állagú.
A tésztát kanalazzuk papírral bélelt muffinformákba. Csak háromnegyedig töltsük, mert a muffinok a sütőben jól megemelkednek. Mindegyik tetejére szórjunk roppanós morzsát.
Tegyük forró sütőbe, és süssük 180 fokon 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnák lesznek. Ha az egyik tészta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk a muffinokat pár percig a tepsiben, utána tegyük át rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu