Pillekönnyű citromos-áfonyás muffin: roppanós morzsa kerül a tetejére

Nyomtatás
afonyas-muffin
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A frissítő citrom és a fanyar áfonya izgalmas kombinációja, valamint az édes, ropogós morzsa különlegessé teszik a gyors és egyszerű muffint.

A muffinok nem véletlenül tartoznak a legnépszerűbb sütemények közé: sokfélék, mutatósak és kevés munkával is mennyeiek lesznek. Nyáron jobban esnek a gyümölcsös, kicsit fanyar változatok, így a citromos-áfonyás is garantáltan nyerőnek ígérkezik. Ez a párosítás sokszor bizonyított már.

A muffint mirelit vagy friss áfonyával is készítheted. A legjobb, ha biocitromot használsz a sütibe!

Fokozd még tovább az élvezetet, dobd fel a sütiket roppanós morzsával! Csak pár perccel tart tovább elkészíteni, mégis sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény.

Citromos-áfonyás morzsás muffin

afonyas-muffin2

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 80 ml olaj
  • 2 db tojás
  • 1.25 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A morzsához:

  • 6 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg hideg vaj
  • 0.5 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kétféle cukrot, a sütőport, a sót és a citrom reszelt héját. 

Egy másik edényben keverjük ki a tojásokat, a tejet, a joghurtot, az olajat és két evőkanál citromlevet. Forgassuk a száraz hozzávalókhoz, és keverjük addig, amíg homogén masszát kapunk. Végül adjuk hozzá az áfonyát is. 

A morzsás réteghez keverjük össze a lisztet, a cukrot és az őrölt fahéjat. Tegyük hozzá a hideg, kis darabokra vágott vajat, és az ujjainkkal dolgozzuk össze. Akkor jó, ha morzsás állagú.

A tésztát kanalazzuk papírral bélelt muffinformákba. Csak háromnegyedig töltsük, mert a muffinok a sütőben jól megemelkednek. Mindegyik tetejére szórjunk roppanós morzsát.

Tegyük forró sütőbe, és süssük 180 fokon 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnák lesznek. Ha az egyik tészta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kijön, kivehetjük a sütőből. Hagyjuk a muffinokat pár percig a tepsiben, utána tegyük át rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon