Mutatós áfonyás-citromos kuglóf: kevert süti ünnepi kivitelben

Afonyas-citromos-kuglof
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kevert tészta is lehet ünnepi: kevés munkával is látványos desszertet tehetsz a vendégek elé.

Az ünnepi készülődés legtöbbször a bonyolult, akár többórás süteményekről szól, azonban egyszerűen is mesés desszertet készíthetsz. Ne becsüld alá a kevert tésztás alapot, hiszen a megfelelő ízesítéssel mutatós finomságot hozhatsz ki belőle. Ilyen például ez a kuglóf is, amelyet áfonyával és citrommal bolondíthatsz meg.

A látványért és persze a lenyűgözőbb ízvilágért mindenképp készítsd el hozzá ezt a kéthozzávalós citrommázat is! A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 18 cm átmérőjű kuglófsütő forma szükséges.

Áfonyás-citromos kuglóf

Afonyas-citromos-kuglof-c

Hozzávalók 8 szelethez

  • 300 g liszt
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 0.5 tk
  • 1 tk sütőpor
  • 1.5 tk szódabikarbóna
  • 150 g cukor
  • 200 ml növényi ital (kókusz, zab, szója)
  • 120 g kókuszjoghurt
  • 150 ml olaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 közepes citrom leve (kb. 60 ml)
  • 2 közepes biocitrom reszelt héja
  • 200 g friss vagy fagyasztott áfonya
  • citrommáz a leírás szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, sót, kukoricakeményítőt, sütőport, szódabikarbónát és cukrot.

Egy másik tálban keverjük össze a növényi italt, a kókuszjoghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citromlevet és a citromhéjat, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Egységesítsük a tésztát, de ne keverjük túl. 

Óvatosan keverjük hozzá az áfonyát is (ha fagyasztott, olvasszuk ki, csepegtessük le).

A sütőforma alját és oldalát olajozzuk be, és vékonyan szórjuk meg liszttel. Kanalazzuk bele a tésztát, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 50-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük).

Vegyük ki a sütőből, és 15 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, utána óvatosan fordítsuk meg, és szedjük ki belőle. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a citrommázat az itt leírtak szerint, és csurgassuk a kuglóf tetejére. Dermedés után szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük