Isteni citromos-barackos cobbler: aki nem szokott sütni, annak is sikerül

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Bár sokan azt gondolják, hogy a forró cobbler egy igazi téli édesség, szezonális gyümölcsökből, vaníliafagyival kínálva nyáron is megállja a helyét.

A cobbler hatalmas előnye, hogy elképesztően könnyen és gyorsan összeállítható. A töltelékhez és a tésztához is csak össze kell keverni a hozzávalókat, majd egymásra halmozni őket. 

Nagyobb darabokban kerül rá a tészta

A cobbler nem azonos a crumble-lal, ugyanis utóbbi a morzsás változat, ennek viszont a tésztájába egy kis víz is kerül, ettől összeáll az alap, nagyobb darabokban kerül a tészta a töltelékre. Talán nem lesz olyan ropogós, mint a morzsa, viszont sokkal látványosabb és finomabb lesz a tészta. 

Variálható alaprecept

A cobblerben az a szuper, hogy könnyedén variálható az alaprecept. Évszaktól függően változtathatjuk a gyümölcsöket és a fűszereket, télen lehet almával és fahéjjal készíteni, nyáron a barack mellett készülhet eperrel, málnával, áfonyával, fahéj helyett akár vaníliával.

Citromos-barackos cobbler

barackoscobblerrecept

Hozzávalók 12 adaghoz:

Töltelék

  • 8 darab barack
  • 0.25 bögre cukor
  • 0.25 bögre barna cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál keményítő

Tészta

  • 2 bögre liszt
  • 0.5 bögre cukor
  • 0.5 bögre barna cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 12 evőkanál hideg vaj (kb. 170 g)
  • 0.5 bögre forró víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A barackokat hámozzuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze egy tálban a fűszerekkel, cukrokkal, keményítővel, citromlével.

Öntsük a tölteléket egy 23x33 cm-es tepsibe. Tegyük a sütőbe, 10 percig süssük.

Amíg sül a töltelék, addig tegyük a tészta hozzávalóit egy tálba, kivéve a vizet. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével dolgozzuk össze az alapanyagokat, morzsás, darabosabb tésztát kell kapnunk. Ekkor adjuk hozzá a vizet is, keverjük össze vele, míg a tészta össze nem áll.

Vegyük ki a tölteléket a sütőből, tegyünk rá a tésztából kanálnyi adagokat. Szórjuk le a tészta tetejét egy kis kristálycukorral.

Tegyük a tepsit egy sütőlapra, majd toljuk be a sütőbe. Kb. 30 percig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Melegen, fagyival tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük