Gyors, omlós citromos cukkinikenyér: sokáig puha és szaftos marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Szeretek olyan süteményeket sütni, amelyek nemcsak laktatóak, hanem egészségesen táplálóak is. A cukkini tipikusan olyan alapanyag, amely kedvesen bújik meg az ételben puhává és finommá téve azt.
A "mit reggelizzünk" kérdésköbe a "sósat vagy édeset együnk" problémája is beletartozik. A saját példámon látom, hogy ha sós reggelit eszem, akkor jóval később éhezem meg, mintha valami édeset választanék.
A cukkinitől lesz szaftos a sütemény
Az olyan reggelik, amelyek zöldséget is tartalmaznak, szintén kellemes teltségérzetet okoznak a rosttartalmuknál fogva. A gyerekeknél kicsit bonyolultabb a helyzet, őket nem feltétlenül lehet rávenni a zöldségevésre. A becsapásnak sem vagyok híve, vagyis annak, hogy belecsempésszük az ételbe a zöldséget, majd mélyen hallgatunk róla, de ebben a receptben úgy van benne a cukkini, hogy alig látjuk, alig érezzük, csak a sütemény lesz tőle szaftos, omlós.
Ha biztosan "láthatatlanná" szeretnénk tenni a zöldséget, hámozzuk meg, és akkor biztosan nem derül ki a turpisság. Ebben a süteményben a leghangsúlyosabb összetevő a citrom, úgyhogy azoknak ajánlom, akik a savanykás ízeket kedvelik. A citromlé mennyiségét szabadon növelhetjük. Én a nápolyiból is a citromosat szeretem, így elfogultnak számítok.
Citromos cukkinikenyér
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 0.5 kávéskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál só
- 90 gramm cukor
- 1 darab cukkini
- 50 milliliter olaj
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál citromhéj (reszelt)
Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik edényben keverjük össze a cukrot, a meghámozott és megreszelt cukkinit, az olajat, a tojást, a citromlevet és a citromhéjat. A kétféle keveréket öntsük egybe, és jól dolgozzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Öntsük bele a tésztát egy kivajazott kenyérsütőformába, és tűpróbáig süssük a süteményt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors