Puha csirkemell citromos-kakukkfüves szószban – Az ízek átjárják a húst

41282725 3150849 5e00063b3002f2c62b2ebd9670f9c9a5 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kicsit fanyar citrom és a csirkemell nagyon jó párost alkotnak, a hús sem szárad ki a szószban.

A csirkemell fehérjében gazdag, sovány hús, ennek minden előnyével és hátrányával. A hátránya az, hogyha nem megfelelően sütöd, akkor kiszárad, és cipőtalp lesz belőle, viszont ha jól készíted, mennyei lesz.

A gyümölcs és a hús párosítása mindig jó ötlet, ezt az almával és sajttal töltött csirkemellet mindenképpen próbáld ki. A gyümölcsökből inkább a savanykásabbakat válaszd a húsokhoz, de az aszalványok is tökéletesek, ezt az aszalt sárgabarackkal töltöttet érdemes kipróbálnod, amelyhez mézes pácot is készíthetsz. 

A savanykásabb vonalnál maradva, citrom mindig van kéznél, és a húshoz is nagyon jól illik. Ehhez a recepthez leveskocka is kell, vagy készíts házit, vagy tegyél bele kétszer annyi alaplevet, mint amennyi a receptben van. Nagyon finom szaftos lesz a hús az olívaolajos-citromos szósztól, és biztosan nem fog kiszáradni. Persze a sütési időre figyelj oda, hogy ne szárítsd ki.

Citromos-kakukkfüves szószban sült csirkemell

41282737 56e472522ba05235a77ae8f32a6f3994 wm

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab csirkemellfilé
  • 50 milliliter citromlé
  • 50 milliliter csirkealaplé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár (dijoni)
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab leveskocka (bio)
  • 1 teáskanál kakukkfű (őrölt)
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 evőkanál vaj
  • 1 darab citrom (a díszítéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk félbe. 

Egy tálban keverjük össze a citromlevet, a csirkealaplevet, 2 evőkanál olívaolajat, a mustárt, a citrom lereszelt héját, az összenyomott fokhagymát, tegyük bele a leveskockát, és morzsoljuk bele a kakukkfüvet. 

A lisztet és a sót keverjük össze egy tányéron, majd forgassuk meg benne a csirkemellszeleteket. 

A maradék olajat és a vajat melegítsük össze egy serpenyőben, várjuk meg, amíg felforrósodik, és süssük a csirkemellek mindkét oldalát nagyjából 3-3 percig. Vegyük le a hőmérsékletet, és öntsük a citromos alaplevet a húsra. Takarjuk le, és hagyjuk 15-20 percet főni.

Vegyük le a gázról, és citromkarikákkal díszítsük.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük