Frissítő, házi citromkrém pitékbe, sütikbe vagy magában
Az angolok híres citromkrémje, a lemon curd fantasztikusan selymes, kellemesen fanyar, kánikulában mindig kapóra jön.
Ne ijesszen meg a két réteg, a mutatós süteményt nagyon egyszerű elkészíteni, bátran ki merem jelenteni, hogy kezdőknek is sikerülni fog. Az édesség alja omlós vajas tésztából áll, ehhez csak össze kell keverni mindent, nem lehet elrontani, nem kell pihentetni, gyúrni, még csak nyújtani sem.
A krémben a málna és a citrom dominál, a tojás felel a krémes állagért, a keményítő pedig sűrítőanyagként funkcionál. Mivel mindkét gyümölcs savanykás, viszonylag sok cukrot kell melléjük keverni, de hidd el, a süti így lesz tökéletes.
Ne aggódj, hogy sütés előtt még folyékony a krém, a sütőben szépen összeáll, megszilárdul, egészen krémes lesz.
A málnát mossuk meg, pürésítsük le. Öntsük egy kis lábasba, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük addig, míg a folyadék nagy része elpárolog, sűrű lesz a málnapüré, kb. 1 deci marad belőle. Ez nagyjából 10-15 percet vesz igénybe. Közben figyelgessük, mert ahogy sűrűsödik, könnyedén le tud égni. Ha kész, tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy 23x33 centis tepsit sütőpapírral.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, cukrot, keményítőt és a sót. A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá, gyúrjuk egybe a tésztát. Nyomkodjuk az előkészített tepsibe. A tésztából képezzünk egy kis peremet a széleken, hogy a krém ne folyjon majd alá. Szurkáljuk meg pár helyen villával a tésztát. Toljuk a sütőbe 20 percre.
Amíg sül a tészta, készítsük el a tölteléket.
A cukrot és a keményítőt keverjük alaposan össze, utána keverjük bele a tojásokat és a málnapürét. Végül a citromlevet is adjuk hozzá. Folyékony lesz a krém, de a sütőben szépen összeáll majd.
Öntsük a krémet a kész tésztára, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg megszilárdul. Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu