Egyszerű, citromos kevert sütemény mentával: a tésztája napokig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármelyik évszakban készíthetsz citromos süteményt, frissítő, fanyar és édes zamata mindig nyerő.
A citrom az egyik legcsodásabb gyümölcs, hogy miért? Nagyon sokféle finomságban lehet hasznát venni, legyen az frissítő ital vagy sütemény, de a sós fogások ízét is ki lehet vele emelni, a legtöbb halas étel mellé kötelező. Sőt, természetes takarítószernek sem utolsó.
Ha az ember nem igazán édesszájú, akkor a citromos sütemény a legjobb választás, az egyszerre édes és fanyar ízek találkozása mindig nyerő. A citrom mellé remekül illik a menta, ezért érdemes őket párba állítani valamilyen puha tésztában. A citromos kevert sütemény egyszerűen készül, kezdőknek is menni fog, helyesen tárolva több napig megőrzi puha állagát.
Citromos-mentás sütemény
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 1 darab citrom
- 1 marék mentalevél
- 30 dekagramm cukor
- 20 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dekagramm vaj
- 2 deciliter tejföl
- 3 darab tojás
- 2 deciliter víz (forró)
Máz:
- 1 darab citrom
- 2 evőkanál víz
- 20 dekagramm porcukor
Elkészítés:
Tészta:
A mentaleveleket 2 deciliter forró vízbe áztassuk be úgy, mintha teát készítenénk, majd szűrjük le, a leveleket tegyük félre.
A megtisztított citromhéjat reszeljük le egy kis tálkába, egy másikba a levét facsarjuk bele.
A kifacsart citromlevet 10 dekagramm cukorral forraljuk sziruppá, utána adjuk hozzá a mentaleveleket és turmixoljuk egybe.
A lisztet forgassuk egybe a maradék 20 dekagramm cukorral és sütőporral, vaníliás cukorral, utána morzsoljuk hozzá a vajat, majd mehet a liszthez a tejföl, a citrom reszelt héja, a tojások és a mentás szirup, az egészet keverjük simára.
A tésztát simítsuk kivajazott kenyérformába (26 centiméteres), majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig (sütésnél tűpróbát alkalmazzunk).
Máz:
A citromlevet a cukorral és a vízzel keverjük egybe, majd csorgassuk az elkészült süteményre.
Fotó: Getty Images