A citrom nem csak egészséges és finom, takarításnál is nagy hasznát vehetjük
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Télen forró tea, nyáron jeges limonádé. Mindkét italban nélkülözhetetlen a citrom savanykás íze, na, de mi mindenre jó még a trópusi gyümölcs?
A citrom az egyik legcsodálatosabb gyümölcs mind közül. Hogy miért? Gazdag C-vitamin-forrás, glikozid- és illóolajtartalma is jelentős, a fogyókúrások körében pedig alacsony kalóriatartalma miatt népszerű.
A citromra természetes gyógyítóként tekintünk, megfázás esetén különösen ajánlott a fogyasztása. A citrom C-vitamin tartalma valóban magas, azt azonban érdemes tudni, hogy forró teában nem sokat érünk az erejével, mivel a C-vitamin hő hatására lebomlik, tehát veszít értékéből. Sokan a citromos vízre esküsznek, simán, cukor nélkül isszák.
Nátha esetén, mivel szuper a légúttisztításban, érdemes a párologtatóba citromolajat tenni, ami nem csak a megfázást enyhíti, még a kedvünkre is jótékonyan hat.
A citrom sokkal több, mint kedvelt ízesítő, hasznát vehetjük a szépségápolásban, valamint a háztartás körül is rengeteg problémát orvosolhatunk vele. Koncentráljunk most ezekre.
Megbirkózik a kellemetlen szagokkal
Ha hagymával vagy fokhagymával dolgozunk és nem múlik el a kellemetlen szag, vegyünk elő egy citromot, vágjuk félbe és jó alaposan dörzsöljük be vele a kezünket. Ez a citromos fertőtlenítés csodákra képes.
Kellemes illata miatt nyugodtan tarthatjuk a konyhánkban egy szép tálban, jól is fog mutatni és kellemes frissesség járja majd át a levegőt. Mivel szagtalanít és baciölő, a vágódeszkánkat sem árt néha citromlével lemosni. Friss üde illata miatt megtalálhatjuk a tisztítószerekben is.
Mikrót is takaríthatunk vele
A mikró igazi baktériumtelep lehet. Jó esetben csak apránként rakódnak le a szennyeződések gépünk belsejében, rossz esetben egy-kettőre elszíneződik a mikró. A zsíros foltok eltüntetése sok súrolással jár, a citromos megoldás esetében azonban nem kell izomlázra számítanunk.
Fogjunk egy tálat, eresszünk bele vizet, csavarjuk bele egy citrom levét, majd tegyük a mikróba 5-8 percre. Amikor a program lejárt, tartsuk még pár percig zárva a mikró ajtaját, utána egy ronggyal könnyedén kitörölhetjük a piszkot, ami összegyűlt a mikróban.
Egy pillanat alatt megszabadulunk a vízkőtől
Helyesebben mondva egy-két dörzsölés után eltűnik a makacs vízkő. Ehhez elég egy citromot félbevágni, majd a szennyezett területet átdörzsölni vele.
Bizonyos foltok ellen is bevethető
Sportolásnál különösen a fehér ruhák szoktak besárgulni az izzadságtól, olykor pedig még a legdrágább mosóporok sem képesek megbirkózni a folttal. Ilyenkor is remekül jön a félbevágott citrom. Fogjuk az érintett ruhát és dörzsöljük át a gyümölccsel a foltokat, utána tegyük a mosógépbe. A végeredmény tiszta, friss ruha lesz.
Mivel tényleg remek folteltávolító, a konyha dolgozó pultján éktelenkedő kávé- vagy zsírfolttal is leszámol.
Műanyag edények megmentője
Kedvenc ételes hordóink, amik nap mint nap velünk tartanak munkahelyünkre, bizony árulkodóak. Még a leggondosabb mosás után is maradhatnak foltok és kellemetlen szagok. A citrom erre is tökéletes megoldást nyújt.
Bár sokan ragaszkodnak a jól bevált tisztítószereikhez, mások mindenben természetes megoldások után néznek, nekik a jövőben is nagy kedvencük lesz a citrom.
Fotó: Getty Images