Habkönnyű citromos palacsinta: az egyszerű desszert mindenkit rabul ejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A palacsinta az egyik legsokoldalúbban felhasználható finomság, nem csak desszert formájában csábít, fő- és előétel is készülhet belőle, és még levesbetétként kínálva is nagyszerű.
Palacsintából sosem elég, kicsik és nagyok egyaránt odáig vannak érte. Ha inkább édességként kedveled, maradhatsz a hagyományos vonalnál, a vékonyra sütött lapokat kend meg lekvárral, túrókrémmel, vagy kakaóval is megszórhatod. Ha pedig gasztrofelfedezőnek tartod magad, új ötleteket próbálj ki, olykor az is elég, ha a tészta megszokott alapanyagait egy új hozzávalóval teszed izgalmassá. Ez egy véget nem érő játék, és az a legjobb benne, hogy mindig valami különleges és finom fogásnak örülhetsz a végén.
A citromos palacsinta hallatán a legtöbben arra gondolnak, hogy a tészta citromos tölteléket kap. Ez is jó megoldás, a bevált alaprecepted szerint süss palacsintát és kend meg kellemesen fanyar citromkrémmel, vagy próbálj ki valami mást, és töltelék nélkül kínáld a tésztát. Az egyik kedvenc változatomban a massza tej és tejszín hozzáadásával készül, majd a tálalásnál friss citromkarikák vagy -gerezdek kerülnek a tányérra, így mindenki ízlés szerint meglocsolhatja a tésztát.
Citromos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 4 darab tojás
- 2.5 dl tej
- 2.5 dl tejszín
- olaj a sütéshez
- 2 darab citrom
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk egybe a sóval, kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
A tojást a tejjel és a tejszínnel keverjük össze, majd adjuk fokozatosan a lisztes keverékhez, dolgozzuk csomómentesre a masszát. Lefedve tegyük hűtőbe 30 percre.
A masszát forró, enyhén olajozott palacsintaserpenyőben süssük ki a szokásos módon.
A kész palacsintát még melegen kínáljuk feltekerve vagy háromszög alakúra hajtogatva, friss citromlével (a citrom karikára vagy félbevágva kerüljön a tányérra) megöntözve és porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images