Habkönnyű citromos palacsinta: az egyszerű desszert mindenkit rabul ejt

cpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palacsinta az egyik legsokoldalúbban felhasználható finomság, nem csak desszert formájában csábít, fő- és előétel is készülhet belőle, és még levesbetétként kínálva is nagyszerű.

Palacsintából sosem elég, kicsik és nagyok egyaránt odáig vannak érte. Ha inkább édességként kedveled, maradhatsz a hagyományos vonalnál, a vékonyra sütött lapokat kend meg lekvárral, túrókrémmel, vagy kakaóval is megszórhatod. Ha pedig gasztrofelfedezőnek tartod magad, új ötleteket próbálj ki, olykor az is elég, ha a tészta megszokott alapanyagait egy új hozzávalóval teszed izgalmassá. Ez egy véget nem érő játék, és az a legjobb benne, hogy mindig valami különleges és finom fogásnak örülhetsz a végén.

A citromos palacsinta hallatán a legtöbben arra gondolnak, hogy a tészta citromos tölteléket kap. Ez is jó megoldás, a bevált alaprecepted szerint süss palacsintát és kend meg kellemesen fanyar citromkrémmel, vagy próbálj ki valami mást, és töltelék nélkül kínáld a tésztát. Az egyik kedvenc változatomban a massza tej és tejszín hozzáadásával készül, majd a tálalásnál friss citromkarikák vagy -gerezdek kerülnek a tányérra, így mindenki ízlés szerint meglocsolhatja a tésztát.

Citromos palacsinta

cpctk

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
  • 4 darab tojás
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dl tejszín
  • olaj a sütéshez
  • 2 darab citrom
  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk egybe a sóval, kristálycukorral és a vaníliás cukorral.

A tojást a tejjel és a tejszínnel keverjük össze, majd adjuk fokozatosan a lisztes keverékhez, dolgozzuk csomómentesre a masszát. Lefedve tegyük hűtőbe 30 percre.

A masszát forró, enyhén olajozott palacsintaserpenyőben süssük ki a szokásos módon.

A kész palacsintát még melegen kínáljuk feltekerve vagy háromszög alakúra hajtogatva, friss citromlével (a citrom karikára vagy félbevágva kerüljön a tányérra) megöntözve és porcukorral meghintve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük