Citromos, petrezselymes bundában sült csirkemell: omlós és isteni finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Izgalmas panírban sülnek aranybarnára a csirkemellek, majd egy különleges, pikáns öntetet kapnak a nyakukba.
Szaftos, omlós, izgalmas, kell ennél több? A csirkemellfilé parmezános-petrezselymes bundában sül, majd egy boros-citromos szósszal öntjük nyakon - de citrom nem csak az öntetbe, a panírba is kerül. Ha alkoholmentes változatot készítenénk - na, nem mintha sok alkohol maradna benne a hőkezelés során -, akkor alaplére cserélhetjük a fehérbort.
Az izgalmas panír gondoskodik arról, hogy szaftos maradjon a hús, ne száradjon ki, amit az öntet csak tovább fokoz. Ha rizzsel kínálnánk, akkor készíthetünk akár dupla adag szószt is, és a köretet is meglocsolhatjuk vele. Sült krumplival, pürével, de párolt zöldségekkel tálalva sem lőhetünk mellé.
Citromos, petrezselymes csirkemell
Hozzávalók 8 személyre
Csirke
- 4 darab csirkemellfilé
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál száraz fehérbor vagy alaplé
- 2 evőkanál citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
- opcionális chiliszósz
- 0.5 bögre liszt
- 0.5 bögre parmezán
- 2 evőkanál petrezselyem
- 0.5 teáskanál só
- olívaolaj
Öntet
- 2 evőkanál vaj
- 0.25 bögre száraz fehérbor vagy alaplé
- 3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 8 darab legyen belőlük. Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
A méréshez egy 2.5 deciliteres bögrét használjunk. Egy tálban keverjük össze a tojást, 2 evőkanál bort vagy alaplevet, 2 evőkanál citromlevet, az összezúzott fokhagymát és a chiliszószt. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, reszelt parmezánt, petrezselymet és a sót.
A csirkemellfiléket tegyük a lisztes keverékbe, majd a tojásosba, végül ismét a lisztesbe.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk egy kis olívaolajat, majd süssük meg a csirkemelleket, míg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlőre.
Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és negyed bögre fehérbort vagy alaplevet. Mikor forr, vegyük alacsonyra a lángot, addig főzzük, míg felére, harmadára nem redukálódik. Locsoljuk a szószt a csirkére, majd rizzsel tálaljuk.
Fotó: Getty Images