
Illatos, citromos polentatorta: csak keverd egybe a hozzávalókat

Az egyszerű kevert sütemény liszt hozzáadása nélkül, kukoricadarával és őrölt mandulával készül. A gyors finomság zamatában a citrom fanyarsága kellemesen érezteti magát.
A kukoricadarából nem csak polenta készülhet. Igazi ezerarcú alapanyag, melybe húst is panírozhatsz, vagy amelyből süteményt is alkothatsz.
A lisztmentes finomság zamatában kellemesen érezteti magát a citrom frissessége. Persze, ha citromrajongó vagy, akár 1-2 darabbal több citromot is használhatsz. A tálalásnál is adj szerepet a citromnak. A torta mellé remekül illik a citromos fagylalt vagy a házi citromkrém, de citromszirupot is csorgathatsz a tortára. Ehhez csak az a teendőd, hogy még melegen szurkáld meg fogvájóval vagy éles késsel a tortát. A sziruphoz keverd össze a porcukrot (100 g) és a citromlét (2-3 darab citrom leve), majd csorgasd a süteményre. Így jól beissza magát a fanyar zamattal a tészta, kicsit még ragacsos is lesz.
Tipp
- Ha félsz attól, hogy megég a sütemény teteje, akkor ezüstpapírral fedd le a formát, így megóvhatod a tésztát.
Citromos polentatorta

Hozzávalók 6 személyre
- 350 g puha vaj
- 400 g cukor
- 4 darab tojás
- 150 g kukoricadara
- 300 g darált mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál olaj (a forma kikenéséhez)
- porcukor vagy mandulapehely a szóráshoz
Elkészítés:
A puha vajat keverjük fehéredésig a cukorral, majd egyesével a tojásokat is adjuk hozzá. Ezután forgassuk hozzá a kukoricadarát, darált mandulát, sütőport és a citrom reszelt héját és facsart levét.
A tortaformát (24 centiméteres) béleljük ki sütőpapírral, és kenjünk ki 1-2 evőkanál olajjal. Erre simítsuk rá a masszát, és toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe. A süteményt süssük tűpróbáig (a sütő erősségétől függően 50-60 perc is lehet).
A süteményt porcukorral vagy mandulapehellyel meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!