Lágy, citromos szuflé porcukorral meghintve – Néhány szabályt betartva nem esik össze

szuflécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Légies és elegáns desszert, a francia konyha remekműve a szuflé, amit sokan félnek otthon elkészíteni, attól tartanak, hogy a formában nem fog szép csúcsosra emelkedni a tészta.

A szuflé, más néven felfújt, magában hordozza a francia konyha eleganciáját, trükkös desszert, hiszen gyorsan az asztalra varázsolhatjuk, mégis megvan a maga nehézsége. Mesterséfek szájából gyakran hangzik el, hogy a szuflékészítésnek megvan a maga technikája, amelyre, ha ráérzünk, nem lehet vele elrontani. A lényeg az arányok betartása, illetve az olyan apróságok is fontosak, mint a forma kétszeri kivajazása és hűtése.

Így biztos, hogy nem fog összeesni a tészta!

Az arányok betartása mellett fontos, hogy szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk. Amikor a tojásfehérjéből habot verünk, ne felejtsünk el egy 1 csipet sót tenni bele, ettől szép, fényes lesz. Ha ezzel elkészültünk, rögtön keverjük el a szuflé alapjával, nem szabad a habot állni hagyni. Keverésnél azonban vigyázzunk, hogy óvatos mozdulatokkal vegyítsük össze a habot és az alapot, nehogy összetörjön. A legfontosabb pedig az, sose nyitogassuk a sütő ajtaját, különben biztos, hogy össze fog esni a szuflé.

Citromos szuflé

szufléct

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 gramm vaj (sótlan)
  • 100 gramm cukor
  • 150 milliliter tej
  • 100 milliliter habtejszín
  • 3 darab tojássárgája
  • 150 gramm liszt
  • 10 gramm kukoricaliszt
  • 4 darab tojásfehérje
  • 2 darab citrom
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A szufléformákat kenjük ki vajjal, ügyeljünk, hogy a peremükre is kerüljön zsiradék. Ezután a formákat 10 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd, amikor kivesszük, ismét kikenjük vajjal. Mindegyik formába 1 evőkanálnyi cukrot szórunk, megrázogatjuk, ügyeljünk, hogy a cukorszemekből a forma minden részére jusson. A felesleges cukrot egyszerűen öntsük ki a formából. Felhasználásig tegyük hűtőbe a formákat.

Magasfalú edénybe öntsük bele a tejet és a tejszínt, közepes lángon, óvatosan forrásig hevítjük, majd levesszük a tűzről.

A tojássárgáját 50 gramm cukorral fehéredésig keverjük.

A lisztet és a kukoricalisztet a tojássárgás keverékhez szitáljuk, sima állagúra keverjük.

Most jön a neheze, fogjunk egy habverőt, és a tejszínes keveréket szép fokozatosan adagoljuk a lisztes masszához. Fontos, hogy a kevergetés folyamatos legyen. Ha végeztünk, a keverékünket tegyük vissza a lábasba, kis lángon melegítsük, kb. öt percig folyamatosan keverjük, amíg sűrű, sima állagú lesz. Ezzel meg is van a szufléalapunk.

A tojásfehérjét az 1 csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. A cukrot ne egyszerre, kisebb adagokban mérjük a készülő habba, így szép fényes tojáshab lesz a végeredmény.

A szufléalapba belekeverjük a citrom levét és héját, majd a tojáshabot óvatosan, kisebb adagokban adjuk az alaphoz. Keverésnél vigyázzunk, ne törjön a hab.

Jöhetnek a formák! A keveréket a formákba adagoljuk egészen a pereméig. Amikor ezzel megvagyunk, a megtöltött formáinkat ütögessük a konyhapulthoz, így nem marad a szufléban levegőbuborék. A szuflék tetejét spatula segítségével elsimítjuk. A formákat tepsibe helyezzük, előmelegített, 180 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, amíg a szuflé megemelkedik. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük