Foszlós baracklekváros briós: a joghurttól lesz lágy a tésztája

barackos-brios
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a baracklekvárral töltött, pihe-puha tésztából készülő péksütemény az édesszájúak kedvence lesz.

Eme kelt tésztás, baracklekvárral töltött briós különlegessége annak puhaságában rejlik. Ezt pedig nem más, mint a joghurt által nyeri el, míg a tésztának a reszelt citromhéj és a baracklekváros töltelék ad különleges aromát. 

Bár picit időigényes az elkészítése, érdemes rászánni az időt, a végeredmény mindenért kárpótolni fog! 

Baracklekváros briós

barackos-brios

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

  • 225 g búzaliszt
  • 225 g pizzaliszt (00-s)
  • 7 g porélesztő
  • 110 g cukor
  • 250 g joghurt
  • 1 db tojás
  • 70 g vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • baracklekvár ízlés szerint

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálban keverjük össze a kétféle lisztet, az élesztőt és 2 teáskanál cukrot. Tegyük félre.

Egy másik tálba öntsük bele a joghurtot, adjuk hozzá a maradék cukrot és üssük bele a tojást. Adjuk hozzá a puha vajat, majd reszeljük bele a citrom héját. Villával alaposan keverjük össze az egészet.

A korábban félretett lisztes keveréket apránként adagoljuk hozzá a folyékony keverékhez. Amikor a tészta már szép, homogén, kezdjük el kézzel gyúrni. Először a tálban, majd lisztezett nyújtófelületen. A brióstészta akkor jó, ha rugalmas, homogén, és már nem tapad a kezünkhöz.

A tésztát 2 órán át, konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük.

Ezután béleljünk ki sütőpapírral egy 40x40-es tepsit.

A kelesztési idő leteltével újból gyúrjuk át a tésztát, és készítsünk belőle egy bagettformát, majd vágjuk 10 egyenlő részre. A szeletekből formázzunk gombócokat, majd egyesével készítsük el a töltött briósokat. 

Egy gombócot nyújtsunk ki úgy, hogy az egyik oldala inkább négyzetesebb legyen, mint kerek. Tegyünk a tészta egyharmadába lekvárt (kb. 2 evőkanállal), majd a felvert tojássárgájával kenjük körbe a lekvárt.

Finoman hajtsuk rá a lekvárra a tészta azon oldalát, ami a lekvárhoz közelebb van. Csípjük is le, amennyire lehet, hogy tekerés közben ne nyíljon szét a tészta.  

Ezután fogjunk egy pizzavágót, vagy egy éles kést, és a tészta másik felét, ami még szűzies, irdaljuk be a feltekert lekváros részre merőlegesen. Vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a tésztát!

Ezután a lekváros, batyus részt kezdjük el óvatosan feltekerni, mintha csak egy palacsintát tekernénk. Ha jól csináltuk, akkor a beirdalt tészta lesz felül. Ezután patkóalakban hajtsuk egymás felé a tészta két végét. 

A töltött briósokat tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy egymástól minden irányban legalább 3-4 cm távolság legyen, mivel a sütemény sütés közben tovább fog nőni.

Kenjük meg a briósokat a felvert tojássárgájával, majd 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt süssük készre. 

Amikor már szép, aranybarna a teteje, el is készültünk. 

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, és már élvezhetjük is ezeket a finomságokat!

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük