
Pompázatos, citromos, túrós habtorta - Még sütő sem kell hozzá
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Ez a citromos túrótorta egész egyszerűen fenomenális. Az állaga elképesztően lágy és krémes az íze kellemesen édes, a citromtól üde és frissítő. A nyári forróságban nincs is ennél jobb választás, már csak azért is, mert még sütni sem kell.
Az alábbi habkönnyű citromos csoda Anyukám receptkönyvéből való. Akkor készítette először, mikor jó néhány év után hazaköltöztem Spanyolországból. Éppen tombolt a nyár, meleg volt, a könnyű friss citromos torta pedig telitalálatnak bizonyult. Alig marad belőle egy kevés. A maradék bekerült a hűtőbe, de az sem tartott sokáig, még aznap éjszaka kisurrantam a konyhába és megettem az egészet.
Pillanatok alatt elfogy
Anyukám azóta is készíti nyaranta ezt a remek tortát, mely minden szempontból expressz. Az alapja keksz. Fontos, hogy a krémbe lágy - nem a hagyományos darabos, hanem krémesebb fajta - túró kerüljön. Ha nem találunk ilyet, sajtkrémmel is készíthetjük a tortát. Úgy sajttortásabb lesz a végeredmény. A krém másik hozzávalója a tejszín, melytől az egész könnyebb lesz.
Bár csak kevés cukor kell a tortába, ha a cukor gondot okoz készíthetjük valamilyen édesítőszerrel például eritrittel is. A citrom vásárlásakor figyeljünk oda, hogy mindenképpen kezeletlen héjú, vagy bio példányokat válasszunk, hiszen a citrom héjára is szükségünk lesz.
Citromos túrótorta

Hozzávalók 12 adaghoz
- 200 gramm vajas keksz
- 120 gramm vaj
- 2 darab citrom (kisebb)
- 3 deciliter tejszín
- 100 gramm cukor
- 400 gramm lágy túró
- 1 evőkanál menta - díszítéshez
- 1 darab citrom díszítéshez
Elkészítés:
A citromok héját lereszeljük, a levüket kinyomjuk. A tejszínt, a cukor lassú adagolásával kemény habbá verjük. A túrót villával összetörjük. A citrom héjat és levet a túróhoz keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. A keksz alapra terítjük a krémet. Legalább 6 órára hűtőszekrénybe tesszük. Citromkarikákkal, menta levéllel díszítve tálaljuk.
Fotó: Getty Images