Őszibarackos lepény vajas gyúrt tésztából: házi lekvárral megkenve a legfinomabb
A vajas gyúrt tésztából készült őszibarackos lepény igazán jóleső nyári desszert. Kend meg házi baracklekvárral!
A citrom óriási előnye, hogy bár frissítő íze miatt inkább a nyárhoz kötődik, mégis minden évszakban készíthetsz belőle süteményt, már csak azért is, mert mindig beszerezhető. A sütik egy részébe a héját is érdemes belereszelni, ezért inkább a biogyümölcsöt válaszd.
Vajas tésztához is nagyon jól illik a citom, főleg krém formájában, ráadásul az alábbi receptet pillanatok alatt összeállíthatod, a többi már csak a sütő dolga.
A citrom nemcsak süteményekbe, hanem húsos ételekhez is csodásan illik, ebben a citromos-kakukkfüves csirkemellben tökéletesen kiegészítik egymást a különféle ízek.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele a vajat. Egy tepsit vajazzunk ki, és nyomkodjuk bele az aljába a tésztát. Süssük 20 percig.
Amíg a tészta sül, készítsük el a citromos krémet. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a citromhéjat, a lisztet, üssük bele a tojást és öntsük hozzá a citromlevet.
Amikor megsült a tészta, öntsük rá a citromos keveréket és süssük további 20 percig.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsiben hűlni néhány percet. Óvatosan, a széleinél kezdve vegyük ki a tepsiből, tegyük egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy éles késsel szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral tálalás előtt.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu