Citromos-zöldborsós tészta krémes mascarponéval: 25 percen belül tálalhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez az étel frissen a legjobb, annyit készíts belőle, amennyi rögtön el is fogy, hogy a krémes, citrusos szószt ne szívja magába a tészta.
Ha tényleg kevés időd van főzni, ez a recept a legjobb választás, nagyjából 20 percet kell rászánnod, de nagyon finom fogást tehetsz az asztalra. Szezonjában zsenge zöldborsóval készítsd, de mirelittel is tökéletes lesz, bármelyikkel is dolgozz, pár perc alatt megpuhul a hüvelyes.
A zöldborsó mellé citrom és menta kerül, ezektől lesz friss az összhatás, a mascarpone pedig a krémes textúráról gondoskodik. A fokhagymával se spórolj, az adja meg a karakterét, de vigyázz vele, mert gyorsan megég, és akkor keserű lesz az étel.
Tésztából bármilyet használhatsz, spagettivel is tökéletes lesz, de a szélesebb tagliatelle is jó választás, sőt, pennével is kipróbálhatod, úgy a krémes szósz a tészta belsejét is átjárja.
Citromos-zöldborsós tészta
Hozzávalók 2 személyre
- 220 gramm tészta
- 2 ek vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 gramm zöldborsó (mirelit vagy friss)
- ízlés szerint só, bors
- 180 ml tésztafőző víz
- 1 tk citromhéj
- 2 tk citromlé
- 120 gramm mascarpone
- ízlés szerint menta
Elkészítés:
A tésztát főzzük al dentére lobogó, sós vízben. Szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre 180 ml-t.
Közben a vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, majd 1 perc után a zöldborsót, és 60 ml főzővizet is adjunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük pár percig, míg megpuhul a borsó. Keverjük bele a citromhéjat, a mascarponét és a maradék főzővizet is. Keverjük egybe, várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd forgassuk bele a kifőtt tésztát, a citromlevet és az összeaprított mentát.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images