Hagyományos szabolcsi káposztás paszuly: sok babbal és füstölt kolbásszal készítik
A hagyományos szabolcsi bableves savanyú káposztával akkor az igazi, ha füstölt hússal és kolbásszal készül.
Hogy mit ettek régen a cowboyok? Filmes megjelenítésekből ítélve szerették a babot, melyet magányos útjaik során is magukkal vittek. A babot mindig az adott lehetőségeik szerint készítették el, lehetőleg minél egyszerűbben.
Az amerikai konyha repertoárjában található egy úgynevezett cowboybab. A tartalmas egytálétel a vadnyugat hősei előtt tiszteleg. A régi időkben biztos, hogy nem így készítették, ettől függetlenül Amerikában e recept szerint kerül az asztalra a fogás. Persze háztartásonként vannak apró eltérések, sokan sütőbe tolva készítik, de az alapanyagok terén is lehet eltérés. Bárhogy is legyen, a cowboybab nagyon laktató és finom étel, melyet még mélyhűtőben is érdemes tárolni, mivel a fagyasztás nem ront a minőségén.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra a paprikákkal és a baconnel együtt.
A bacont magas falú edényben vagy serpenyőben pirítsuk le a saját zsírján. Az elkészült bacont szedjük ki és tegyük félre.
A darált húst dobjuk az edénybe, amelyben a bacon pirult, és süssük 8-10 percig, gyakran kevergetve, míg a hús színt kap. Ezután a hagymát és a paprikákat keverjük a darálthoz.
A húshoz adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, vizet, BBQ-szószt, mustárt, barna cukrot, a leszűrt babot és a bacont. Ezután fűszerezzük sóval és borssal.
Az ételt alacsony láng felett, gyakran kevergetve főzzük 45-50 percig, addig, amíg a szaftja sűrű lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu