A filmtörténelem legemlékezetesebb kajajelenetei: Bud Spencertől Quentin Tarantinóig

fkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A filmeket mindenki szereti, kikapcsolnak, szórakoztatnak, nagy nevetve, olykor pedig könnyes tekintettel nézik az emberek a mozivászont vagy épp a tévé képernyőjét.

Olykor pedig, miközben megfeledkezik a néző a körülötte zajló dolgokról, csak a filmre koncentrál, rátör az éhség - vagy éppen elmegy az étvágya -, ha valamilyen ikonikus evős jelenet megy a képernyőn.

Van úgy, hogy egy adott étel pont azért készül el, mert egy filmben láttuk, muszáj valahogy lemásolni, megkóstolni az áhított finomságot. A gasztronómia és a filmek jó barátságot ápolnak, vannak külön gasztro témájú alkotások, de egy akciófilmben vagy egy drámában is szerepet kaphat az evés, sokszor a film legemlékezetesebb jelenetét produkálva. A most következő összeállításban feledhetetlen kajajelenetek kapták a főszerepet, ezek a pillanatok garantáltan ismerősek lesznek a filmrajongóknak, régi emlékeket fognak előcsalogatni, amelyek jókedvre derítenek majd mindenkit.

Aranyeső Yuccában

Bud Spencer és Terence Hill visszatérő vendégek a tévéképernyőkön, a 100. ismétlést is örömmel fogadják a nézők. A páros régi filmjein generációk nőttek fel, sőt, az is biztos, hogy a mai gyerkőcök is ismerni fogják a filmjeiket, hisz nagyon szórakoztatóak, mindig jókat lehet rajtuk nevetni. Ha meghallja az ember azt a nevet, hogy Bud Spencer, sok minden az eszébe jut: western filmek, hagymás bab, vízilabda, nagy pofonok és még nagyobb evések. Bud Spencer szerette a hasát, nem csak a vásznon, magánemberként is imádott enni. Filmjeiben szinte mindig volt egy evős jelenet, nehéz is választani, melyik sikerült a legemlékezetesebbre.  

Bölcsek kövére

A vígjátékok koronázatlan királya, Eddie Murphy ezerarcú színész, bárkivé képes átalakulni. A Bölcsek kövérében a teljes Klump családot a színész keltette éltre, kivéve a legifjabb tagot. Ha bárkinek feltennék a kérdést, melyik volt a film egyik legemlékezetesebb jelenete, mindenki kapásból rávágná: a családi vacsora. Az biztos, hogy az asztal sok finomsággal volt megpakolva, az már más kérdés, lenne-e gusztusa az embernek csatlakozni a Klump család kissé szeles lakomájához.

Tökéletes katona

Maradjunk még egy kicsit a régebbi filmek világában. A 80-90-es évek akciófilmjeiben menő volt a pörgő rúgás, a műfaj mestere, Jean-Claude Van Damme szinte minden filmjében megmutatta, mit tud. Az egyik klasszikus filmje, a Tökéletes katona modern Frankenstein-sztori, Van Damme egy gyilkolásra képzett katonát játszik benne. A filmben ez a robotszerű karakter egy nagy sztorira vágyó riporternő kezeibe kerül, a kaland során pedig felfedezi mélyen szunnyadó emberi érzéseit. Mai szemmel nézve ez a film nagyon megmosolyogtató, örök darab, a legjobb jelenetek közt természetesen egy kajás csetepaténak is jut hely.

Zöld könyv – Útmutató az élethez

Az Oscar-díjas film történetében Tony Vallelonga (becenevén: Hantás) és Doctor Don Shirley barátságának történetét ismerhetik meg a nézők. Hantás tipikus temperamentumos olasz-amerikai családból származik, nem rajong a színesbőrűekért, ám egy nap mégis kénytelen elfogadni egy afroamerikai zongorista állásajánlatát, aki arra kéri a férfit, legyen a sofőrje a déli államokat érintő koncertkörútja során. Az út alatt kiütköznek az ellentétek, az eleinte kényelmetlenül induló utazás alatt a két férfi jobban megismeri egymást és életre szóló barátság alakul ki köztük. A film fantasztikusra sikerült, az első perctől megfogja a nézőket. Hantást Viggo Mortensen, Dont pedig Mahershala Ali játékában csodálhatták meg a nézők. Mindkét színész óriásit alakított, de azért Viggo Mortensen picivel jobban szerepelt a nagyszájú, cigizni és enni szerető Hantás bőrében. Hantás az egész film alatt evett valamit, már a film elején fogadást köt, ki tud több hot dogot elpusztítani. A figura nem túl bőbeszédű, de ha ételekről van szó, megered a nyelve. Az egyik kedvence a gyorséttermi rántott csirke, amit útitársával is megkóstoltat.

A segítség

A parádés szereposztásban készült film sztorijában Skeeter (Emma Stone), a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, közben pedig könyvet ír a déli családoknál szolgáló cselédekről azok elbeszélései alapján. Az egyik beszélgetés során Minny (Octavia Spancer) elmeséli, hogy a város legbeképzeltebb fiatalasszonya azért rúgta ki, mert használni merte a benti mosdót, erre neki elege lett a megaláztatásokból és bosszút állt. A film egyik legemlékezetesebb jelenete, amint Minny megérkezik a híres csokis sütijével, amit a volt főnökasszonyának visz, azt sugallva, így akar bocsánatot kérni. Miután Hilly (Bryce Dallas Howard) jóízűen elfogyaszt két szelettel a sütiből, borul a bili és kiderül, mit is sütött a pimasz Minny a pitébe.

Bosszúállók

A Marvel-univerzum hősei közül Vasember szereti legjobban a hasát, nagy kedvencei a sajtburger és a fánkok, persze társai sem utasítják vissza a finom falatokat. A világ megmentése után nincs is jobb, mint a romokban heverő város egyik kis étkezdéjében hamburgerrel feltölteni a legyengült szervezetet.

Aljas nyolcas

Quentin Tarantino filmjeit végignézve az ételeknek és a finom italoknak mindig jut hely, igencsak emlékezetes jelenetekben esznek vagy isznak a szereplők. A ponyvaregényben Samuel L. Jackson hamburgerezős jelenetére minden filmrajongó emlékszik, ahogy arra is, amikor a Becstelen Brigantykban Christoph Waltz tejszínhabot kér a réteséhez. Az egyik legjobban sikerült jelenet azonban az Aljas nyolcas forgatásán készült, amikor a rossz idő elől a fogadóba menekült különös alakok egy asztalhoz ülnek elfogyasztani a sűrű, meleg gulyást. Miközben jóllaknak és melegednek, érdekes beszélgetés alakul ki, amely után beindulnak az események. Az alakítás pedig minden színész részéről csillagos ötös.

Cover fotó: Getty Images Hungary / Fotós: Micheline Pelletier

Ezt is szeretjük