Kiadós egytálétel úgy, ahogy a cowboyok szeretik: babból és darált húsból készül

cbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas, ízekben gazdag ételt érdemes dupla adagban készíteni, mivel a maradék könnyedén lefagyasztható. A mélyhűtőbe eltett bab 6 hónapig tárolható, melegítve szinte még finomabb.

Hogy mit ettek régen a cowboyok? Filmes megjelenítésekből ítélve szerették a babot, melyet magányos útjaik során is magukkal vittek. A babot mindig az adott lehetőségeik szerint készítették el, lehetőleg minél egyszerűbben.

Az amerikai konyha repertoárjában található egy úgynevezett cowboybab. A tartalmas egytálétel a vadnyugat hősei előtt tiszteleg. A régi időkben biztos, hogy nem így készítették, ettől függetlenül Amerikában e recept szerint kerül az asztalra a fogás. Persze háztartásonként vannak apró eltérések, sokan sütőbe tolva készítik, de az alapanyagok terén is lehet eltérés. Bárhogy is legyen, a cowboybab nagyon laktató és finom étel, melyet még mélyhűtőben is érdemes tárolni, mivel a fagyasztás nem ront a minőségén.

Készítési tipp:

  • Ha szereted a tüzesebb ízeket, akkor a paprikából csak csípős fajtával dolgozz.
  • A babból akár kétfajtát is használhatsz, próbáld ki a vörös- és a fehérbabot mixelve.

Cowboybab

cbct

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 darab jalapeño paprika
  • 1 darab zöld kaliforniai paprika
  • 12 dkg bacon
  • 50 dkg darált marhahús (más is használható helyette)
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 dl víz
  • 6 evőkanál BBQ-szósz
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 3 doboz konzervbab
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított hagymát vágjuk finomra a paprikákkal és a baconnel együtt.

A bacont magas falú edényben vagy serpenyőben pirítsuk le a saját zsírján. Az elkészült bacont szedjük ki és tegyük félre.

A darált húst dobjuk az edénybe, amelyben a bacon pirult, és süssük 8-10 percig, gyakran kevergetve, míg a hús színt kap. Ezután a hagymát és a paprikákat keverjük a darálthoz. 

A húshoz adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, vizet, BBQ-szószt, mustárt, barna cukrot, a leszűrt babot és a bacont. Ezután fűszerezzük sóval és borssal.

Az ételt alacsony láng felett, gyakran kevergetve főzzük 45-50 percig, addig, amíg a szaftja sűrű lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük