Selymes Créme Brulée roppanós karamellkéreggel – A francia édességek királynője
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha választanom kell a francia desszertek közül, a Créme Brulée a kedvencem: selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja ezt a tökéletes édességet.
A Créme Brulée nagy előnye, hogy egy könnyű desszert, ami egy nehéz fogás után is befér még a bendőbe. Ha egy-két apróságra odafigyelünk, az elkészítése sem bonyolult, viszont igazi különlegességgel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeket.
Mi az a Créme Brulée?
Klasszikus francia desszert, amely egy vaníliás-tejszínes krémből és roppanós karamellrétegből áll össze. Utóbbi akkor jó, ha ropog, picit törik, ettől lesz igazán látványos az édesség. A krém nagyon selymes, amelyet egy erőteljes vaníliás és édes íz kísér.
A technikája
A krém készítésénél egyetlen egy dologra kell figyelni: ne csapódjon ki a tojás. Óvatosan kell adagolni a forró tejszínt a cukorral kikevert tojáshoz, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, kis adagokban keverjük hozzá.
A desszert kis tűzálló tálkákban készül, amelyeket egy forró vízzel teli tepsibe kell állítani. Ettől lesz az állaga pudingszerű, selymes és igazán krémes.
A roppanós karamellt csak a tálalás előtt kell elkészíteni: szórjunk körülbelül 1 evőkanál cukrot minden tálka tetejére, majd zsebsárkánnyal, karamellizáló pisztollyal vagy a sütő grillfokozatával pirítsunk oda neki.
Créme Brulée
Hozzávalók 8 adaghoz
Krém
- 960 milliliter zsíros tejszín
- 150 gramm kristálycukor
- 1 darab vaníliarúd
- 7 darab tojássárgája
- 0.25 teáskanál só
Karamellréteg
- 150 gramm kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Egy kisebb lábasba tegyük a tejszínt, a cukor felét és a vaníliarúd kikapart magját, kezdjük el közepesen lángon melegíteni. Nem kell forrnia, éppen csak gyöngyözzön.
A tojássárgákat keverjük ki a maradék cukorral és a sóval.
Vegyük le a tűzről a tejszínt, adjunk egy kanállal belőle a tojássárgájához, folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon. Fokozatosan, apránként adagoljuk a tejszínt a tojáshoz, mindig kevergessük, míg egy szép, egynemű krémünk nem lesz. A biztonság kedvéért szűrjük le szitán, hogy az esetleges tojásdarabok fent akadjanak.
Készítsünk elő egy mélyebb tepsit, ebbe helyezzük a 8 kis tűzálló tálat. Osszuk szét a créme bruleé-t nyolcfelé a tálkákban. A tepsibe töltsünk annyi forrásban lévő vizet, hogy a tálkák feléig érjen.
30-40 percig süssük, amíg a szélei megpirulnak, de középen még lágy. Ha kihűltek, takarjuk le őket folpackkal, és tegyük a hűtőbe 2 órára.
Tálalás előtt szórjunk mindegyik creme bruleé tetejére 1-1,5 evőkanál cukrot, karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.
Fotó: Getty Images