A franciák narancsos palacsintája elegáns és mennyei: alkoholosan készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olyan palacsinta ez, mint a miénk, mégis nagyon más - a különbség a narancsos szirupban és az alkoholban keresendő.
A francia palacsinta sok mindenben hasonlít a magyarhoz, de sok dologban különbözik is tőle. Általában vékonyabb, valamivel keményebb a tésztája, tartása van.
Ebben a receptben azonban még ennél a különbségnél is fontosabb az a különleges szirup, amellyel a kisütött palacsintákat kell összeforralni. Ha igazán nagy show-t szeretnél csinálni a desszertből, akkor mindenképpen gyújtsd meg a palacsintákra öntött alkoholt, hadd lángoljon és járja át a desszert minden elemét az íze.
Crêpe suzette
Hozzávalók 8 személyre
A tésztához:
- 2 darab tojás
- 20 gramm cukor
- 60 gramm olvasztott vaj
- 100 gramm liszt
- 1 csipet só
- 330 milliliter tej
- 30 milliliter szóda
A sziruphoz:
- 2 darab narancs kifacsart leve
- 1 darab narancs lereszelt héja
- 125 gramm vaj
- 6 evőkanál Cointreau
- 5 evőkanál víz
- 4 evőkanál konyak
Elkészítés:
A tojásokat a többi hozzávalóval csomómentesre keverjük (ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk még).
Egy enyhén kiolajozott teflonserpenyőben vékony palacsintákat sütünk a masszából.
A szirup hozzávalóit (az alkohol kivételével) összeforraljuk és kb. 5 percig kevergetjük, hogy besűrűsödjön/karamellizálódjon. Ekkor hozzáöntjük a Cointreau-t és a konyakot, átkeverjük és mindegyik palacsintát megkenjük vékonyan a sziruppal, majd négyrét hajtjuk. A palacsintákat a szirupos serpenyőbe rakjuk és még egyet forralunk rajta. (Ha szeretnénk, egy kevés konyakkal flambírozhatjuk is a desszertet.)
További palacsintareceptekért kattints ide!
Fotó: Street Kitchen