![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei, mákos-citromos palacsintatészta: a hagyományos kedvenc francia változata
![mákoscitromospali](https://kep.index.hu/1/0/3675/36752/367527/36752787_2807015_89c0cd0f40bea231f50ef01723e0d7bb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem csak a palacsinta töltelékén érdemes néha változtatni, a tésztáját is fel lehet dobni, jelen esetben például mák és citrom került bele.
A palacsinta nem csak a magyar konyhában kedvelt desszert, az amerikai pancake és a francia crêpe is hatalmas népszerűségnek örvend. Utóbbi sokban hasonlít a magyar változatra, de annál még vékonyabb, szinte törékeny a tésztája, ezért csak egészen keveset kell belőle a serpenyőbe kanalazni, majd azt minél jobban eloszlatni.
A francia palacsinta tésztáját előszeretettel ízesítik, talán a citromos-mákos az egyik legfinomabb kombináció. Önmagában, porcukorral megszórva is isteni, de ha még különlegesebb élményre vágysz, töltsd meg vaníliapudinggal vagy citromkrémmel.
Mákos-citromos palacsinta
![mákoscitromospali2](https://kep.index.hu/1/0/3675/36752/367527/36752797_0f72b9e3ff2a3cb4c9fe2cb03be4144a_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
- 14 dekagramm liszt
- 0.25 teáskanál só
- 2 deciliter tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 darab tojás
- 0.25 teáskanál vaníliakivonat
- 1.5 teáskanál citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál mák
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az átszitált lisztet és a sót keverjük össze, majd öntsük hozzá a tejet, az olvasztott vajat, üssük bele a tojást, keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliát, a citromhéjat, -levet, a mákot és a cukrot, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk pihenni 30-60 percig.
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, adjunk hozzá egy nagyon kevés, pár cseppnyi olajat, oszlassuk el a felszínén. Adjunk hozzá nagyjából egyharmad bögrényi (4-5 evőkanálnyi) tésztát. Gyorsan oszlassuk el a tésztát a serpenyőben, hogy befedje az alját, majd tegyük vissza a tűzre. Mikor a tészta szélei elkezdenek barnulni, egy spatula segítségével fordítsuk meg, a másik felét is süssük addig, míg itt-ott barna nem lesz.
A kész palacsintákat tegyük egy tányérra, simán porcukorral vagy megtöltve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!