Ne dobd ki a száraz zsemlét - Baconnel és tojással töltve isteni
Finom és kiadós ételt varázsolhatsz a többnapos zsemléből, ha baconnel és tükörtojással sütöd egybe.
Messze nem csak egy sima melegszendvics a croque madame, olyan laktató és tartalmas, hogy akár egy főétkezést is kivált. Sosem tudtam elképzelni, hogyan lehet egy szendvics annyira összetett, mint egy több órán át készülő fogás, pedig ez a francia recept tényleg sok szempontból kiemelkedő.
Az egyik központi eleme, akármennyire is meglepő, az a dijoni mustár. Nagyon sokat dob az összélményen, úgyhogy nem szabad kihagyni, és nem érdemes simával sem helyettesíteni. Erre megy a füstölt-főtt sonka, a sajt, majd a másik főszereplő, a besamelmártás. Annyira gazdag, krémes és ízletes lesz a szedvics ettől a kombinációtól, hogy garantáltan jóllaksz majd vele.
A croque madame abban különbözik a croque monsieur-től, hogy tükörtojás is ékesíti: ez annál jobb, minél lágyabb, folyósabb a sárgája. Így tényleg valódi ízbombát tehetsz az asztalra viszonylag kevés munkával és időráfordítással.
Készítsük el a besamelt: a tejet melegítsük fel a mikróban vagy a tűzhelyen. Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat, majd szórjuk rá a lisztet, és keverjük egybe. 1 perc után fokozatosan öntsük fel a meleg tejjel, és keverjük csomómentesre. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és fokhagymaporral ízesítsük. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd húzzuk le a tűzről, és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsük magunk elé a kenyérszeleteket, kenjük meg mindegyiket dijoni mustárral.
Készítsünk elő egy nagy serpenyőt, olvasszunk meg benne 1-2 evőkanál vajat. Tegyünk a serpenyőbe – ha elfér egyszerre – két kenyérszeletet a mustáros felükkel felfelé. Szórjunk rájuk sajtot, majd pakoljunk rájuk 3-3 szelet sonkát, és újra sajtot. A tetejükre tegyük rá a maradék két szelet kenyeret a mustáros felükkel lefelé. Amikor az alsó kenyérszelet megpirult, és a sajt elkezd olvadni, fordítsuk meg a szendvicseket, ha szükséges, tegyünk még alájuk vajat. Pirítsuk meg a másik felüket is.
Tegyük az elkészült szendvicseket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A tetejüket kenjük meg bőségesen a besamellel, majd szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk őket a sütőbe 5 percre, míg a sajt megolvad, picit megpirul. (Ha van, grillfunkcióra tegyük be.)
Közben a serpenyőbe tegyünk még egy kis vajat/olajat, és üssük rá a 2 tojást. Süssük őket 2-3 percig, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyik.
Koronázzuk meg a kész szendvicseket a tükörtojással, majd rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu