Amikor a melegszendvics puccos nevet kap: Croque Monsieur

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Polcz Alaine szakácskönyvében adja azt a remek tippet, hogy a maradék levest szervírozzuk új betéttel, átnevezve másnap, és senki nem fogja észrevenni a cselt. Körülbelül ilyesmiről van szó ennél a francia melegszendvicsnél is, mégis érdemes kipróbálni.

Az apró különbségek mégiscsak sokat nyomnak a latba, az ördög a részletekben rejlik, és így tovább. Nyilván mindenki szokott két szelet kenyér közé sajtot és sonkát tenni, majd ezt a képződményt meg szokta sütni, mégsem hívja Croque Monsieurnek. Ez teljesen érthető, mert a franciák sonkás-sajtos melegszendvicsét egyetlen aprócska különbség azért elválasztja az átlagember hétköznapi melegszendvicsétől. 

Ez pedig a besamel. Itt írtam le korábban, hogyan kell besamelt készíteni, ehhez az ételhez is rá lesz szükség. Annyi történik, hogy ezzel a mártással bekenjük a kenyerek oldalait. A szendvics mégis egy egészen más élmény lesz, a sajt és s sonka jobban összeolvad, a szendvics pedig kívülről is nagyon szaftos lesz. Tényleg megérdemli az elegáns elnevezést.

Fontos, hogy a sajt igazán finom emmentáli vagy Gruyere legyen, másképp unalmas maradhat az egész, és az se baj, ha a kenyér ropogós héjú, kovászos és a sonka is jó minőségű.

Croque Monsieur

croque monsieur

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 szelet kenyér
  • 4 evőkanál besamel mártás
  • 2 marék reszelt sajt
  • 2 szelet sonka
  • 1 teáskanál dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kenyérszeleteket belül megkenjük a mustárral és a besamellel, beletesszük a sajt felét és a sonkát, összecsukjuk, majd kívülről is bekenjük a besamellel. Tepsire tesszük, megszórjuk a maradék sajttal. A forró sütőben addig sütjük, míg a tetején meg nem olvad a sajt.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük