
Amikor a melegszendvics puccos nevet kap: Croque Monsieur
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Polcz Alaine szakácskönyvében adja azt a remek tippet, hogy a maradék levest szervírozzuk új betéttel, átnevezve másnap, és senki nem fogja észrevenni a cselt. Körülbelül ilyesmiről van szó ennél a francia melegszendvicsnél is, mégis érdemes kipróbálni.
Az apró különbségek mégiscsak sokat nyomnak a latba, az ördög a részletekben rejlik, és így tovább. Nyilván mindenki szokott két szelet kenyér közé sajtot és sonkát tenni, majd ezt a képződményt meg szokta sütni, mégsem hívja Croque Monsieurnek. Ez teljesen érthető, mert a franciák sonkás-sajtos melegszendvicsét egyetlen aprócska különbség azért elválasztja az átlagember hétköznapi melegszendvicsétől.
Ez pedig a besamel. Itt írtam le korábban, hogyan kell besamelt készíteni, ehhez az ételhez is rá lesz szükség. Annyi történik, hogy ezzel a mártással bekenjük a kenyerek oldalait. A szendvics mégis egy egészen más élmény lesz, a sajt és s sonka jobban összeolvad, a szendvics pedig kívülről is nagyon szaftos lesz. Tényleg megérdemli az elegáns elnevezést.
Fontos, hogy a sajt igazán finom emmentáli vagy Gruyere legyen, másképp unalmas maradhat az egész, és az se baj, ha a kenyér ropogós héjú, kovászos és a sonka is jó minőségű.
Croque Monsieur

Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 szelet kenyér
- 4 evőkanál besamel mártás
- 2 marék reszelt sajt
- 2 szelet sonka
- 1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors