Habkönnyű, légies cseresznyés mousse: friss gyümölcsből a legfinomabb

cseresznyemousse2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár magában is isteni a cseresznye, míg szezonja van, érdemes belőle minél többet sütni, számtalan desszert alapja lehet.

Az egyszerűsített mousse-receptben a friss cseresznye íze dominál, amelyből cukorral, lime-mal és zselatinnal szószt főzünk. A mousse alapja habtejszín, de a könnyű, légies krémbe görög joghurt is kerül, így is lágy és habos, viszont sokkal-sokkal finomabb lesz.

Az isteni, egyszerre édes és savanykás cseresznyeszószt egy az egyben is belekeverhetjük a joghurtos mousse-ba, de érdemes leszűrni és csak a levét keverni a habba, a cseresznye pedig mehet a pohárdesszert tetejére. 

Cseresznyés mousse

cseresznyemousse

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 250 gramm cseresznye (magozott)
  • 150 gramm cukor
  • 7 gramm porzselatin
  • 60 milliliter limelé
  • 235 milliliter hideg habtejszín
  • 460 gramm görög joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A kimagozott cseresznyét mossuk meg, vágjuk félbe. Egy kis lábasban melegítsük össze 100 gramm cukorral, ahogy melegszik, a cseresznye levet fog engedni. Gyöngyözve, alacsony lángon, kevergetve főzzük 2-3 percig.

Tegyük a limelevet egy kis tálba, majd szórjuk rá a zselatint. Hagyjuk állni 1 percig. Keverjük bele a zselatint a forró cseresznyébe, alaposan keverjük vele össze, míg teljesen feloldódik benne, de ne hagyjuk felforrni. Húzzuk le a tűzről. Amíg hűl, készítsük el a mousse-t.

A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, mikor már majdnem jó, keverjük bele a maradék 50 gramm cukrot. A görög joghurtot kisebb adagokban, spatula segítségével keverjük a habba, hogy ne nagyon törjük össze. 

A kihűlt cseresznyés szószt szűrjük le, a levét forgassuk a habba, a leszűrt cseresznyét tegyük félre. 

Osszuk szét a habot 6 tálkában, majd tegyünk mindegyik tetejére a cseresznyéből. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe, hidegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük