Sűrű, zamatos cseresznyelekvár: tökéletes alapreceptet mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Lekvárkészítésnél érdemes a megszokott ízeket kombinálni, párosíthatjuk más gyümölcsökkel, különlegesebb fűszerekkel, csokoládéval, esetleg alkohollal.
Nálunk a cseresznyelekvár kétféleképpen készül, arra azonban mindig ügyelünk, hogy a dzsemben szerepet kapjanak nagyobb gyümölcsdarabok is, ezt úgy szoktuk elérni, hogy a cseresznye egy részét pürésítjük, a megmaradt szemeket pedig daraboljuk vagy egészben hagyjuk. A főzésnél olykor a cukor mellé citromlé is kerül, forrás után pedig a citrom reszelt héját is belekeverjük, nem csak az íz kedvéért, a természetes zselésítést is így érjük el. Az így készült lekvárnak csak egy hátránya van, csupán pár hétig tárolható hűtőben.
Ahogy már említettem, lekvárfőzésnél érdemes játszani az ízekkel, feldobni a megszokott dzsemet. A cseresznye mellé kerülhet rum, pálinka vagy amaretto, csak egy kicsi alkoholt adjunk a lekvárhoz még a főzés elején - hagyjuk, hogy elpárologjon belőle. Cseresznye helyett meggyel is készülhet a lekvár, ha pedig különleges ízvilágúvá szeretnénk tenni, kerülhet mellé őrölt gyömbér vagy fahéj.
Cseresznyelekvár
Hozzávalók 5 darabhoz
- 1.5 kilogramm cseresznye
- 20 dekagramm cukor
- 2 csomag lekvárzselésítő
Elkészítés:
A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd a nagyobb részét leturmixoljuk, a kisebb részét egészben hagyjuk. Összekeverjük a kettőt, majd lekvárzselésítő és cukor társaságában felforraljuk, rotyogtatva főzzük körülbelül 8-10 percig, ezután az előkészített üvegekbe adagoljuk. A lezárt üvegeket fejre állítjuk 5 percre, majd kihűtjük.
Fotó: Getty Images