Cseresznyés sajttorta rengeteg gyümölccsel – Csak úgy roskadoznak a szemek a tortán
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A sajttortát semmi sem tudja felülmúlni, csak úgy lehet még jobb, ha szezonális gyümölccsel, most épp cseresznyével dobjuk fel.
Sokan az alapváltozatot részesítik előnyben, de szerintem a sajttortához elképesztően jól illik a gyümölcs. Édes vagy savanyú, teljesen mindegy, csak rengeteg legyen rajta. Idén roskadoznak a fák a cseresznyétől, tegyünk belőle a süteményre.
A gyümölcs ráadásul ápol és eltakar, ha véletlenül kicsit megrepedezik a torta teteje, akkor szépen betakarhatjuk vele. Egyébként a töredezést el tudjuk kerülni úgy, hogy lassú fokozaton és rövid ideig keverjük a tésztát, így nem lesz levegős és nem esik össze, miután megsült.
Cseresznyés sajttorta
Hozzávalók 6 adaghoz
Sajttorta
- 145 gramm édes keksz
- 45 gramm vaj (olvasztott)
- 500 gramm krémsajt (natúr)
- 150 gramm cukor
- 3 darab tojás (L-es)
- 750 milliliter tejföl
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Cseresznyés máz
- 1 kilogramm cseresznye (magozott)
- 100 gramm cukor
- 60 milliliter víz
- 1 evőknál keményítő
- 1 teáskanál mandulakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy kör alakú csatos tortaformát vajazzunk ki.
A kekszet törjük össze apróra, majd egy tálban alaposan keverjük össze az olvasztott vajjal. Tegyük a tortaformába, nyomkodjuk le egyenletesen. Süssük 10 percig, majd vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.
Egy nagyobb tálban verjük fel a krémsajtot a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, alacsony fokozaton keverjük össze. Öntsük hozzá a tejfölt és a vaníliát, majd az egész masszát öntsük óvatosan a kekszes alapra.
Süssük 60-75 percig. Egy vékony késsel óvatosan szaladjunk végig körben a forma szélén, hogy kicsit elváljon tőle a tészta. Hagyjuk nyitott sütőajtónál kihűlni. Ha teljesen kihűlt, tegyük minimum 4 órára hűtőszekrénybe.
Készítsük el a tetejére a cseresznyeszószt. Tegyük a gyümölcsöket egy lábasba, adjunk hozzá cukrot és 3 evőkanál vizet. A maradék egy evőkanál vízben oldjuk fel a keményítőt, majd adjuk hozzá a mandulakivonatot. Öntsük a cseresznyéhez, lassú lángon főzzük néhány percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egyenletesen oszlassuk el a sajttorta tetején.
Fotó: Getty Images