Cseresznyés sajttorta rengeteg gyümölccsel – Csak úgy roskadoznak a szemek a tortán

cseresznyés sajttorta cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A sajttortát semmi sem tudja felülmúlni, csak úgy lehet még jobb, ha szezonális gyümölccsel, most épp cseresznyével dobjuk fel.

Sokan az alapváltozatot részesítik előnyben, de szerintem a sajttortához elképesztően jól illik a gyümölcs. Édes vagy savanyú, teljesen mindegy, csak rengeteg legyen rajta. Idén roskadoznak a fák a cseresznyétől, tegyünk belőle a süteményre.

A gyümölcs ráadásul ápol és eltakar, ha véletlenül kicsit megrepedezik a torta teteje, akkor szépen betakarhatjuk vele. Egyébként a töredezést el tudjuk kerülni úgy, hogy lassú fokozaton és rövid ideig keverjük a tésztát, így nem lesz levegős és nem esik össze, miután megsült. 

Cseresznyés sajttorta

cseresznyés sajttorta recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Sajttorta

  • 145 gramm édes keksz
  • 45 gramm vaj (olvasztott)
  • 500 gramm krémsajt (natúr)
  • 150 gramm cukor
  • 3 darab tojás (L-es)
  • 750 milliliter tejföl
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Cseresznyés máz

  • 1 kilogramm cseresznye (magozott)
  • 100 gramm cukor
  • 60 milliliter víz
  • 1 evőknál keményítő
  • 1 teáskanál mandulakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy kör alakú csatos tortaformát vajazzunk ki. 

A kekszet törjük össze apróra, majd egy tálban alaposan keverjük össze az olvasztott vajjal. Tegyük a tortaformába, nyomkodjuk le egyenletesen. Süssük 10 percig, majd vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni. 

Egy nagyobb tálban verjük fel a krémsajtot a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, alacsony fokozaton keverjük össze. Öntsük hozzá a tejfölt és a vaníliát, majd az egész masszát öntsük óvatosan a kekszes alapra. 

Süssük 60-75 percig. Egy vékony késsel óvatosan szaladjunk végig körben a forma szélén, hogy kicsit elváljon tőle a tészta. Hagyjuk nyitott sütőajtónál kihűlni. Ha teljesen kihűlt, tegyük minimum 4 órára hűtőszekrénybe.

Készítsük el a tetejére a cseresznyeszószt. Tegyük a gyümölcsöket egy lábasba, adjunk hozzá cukrot és 3 evőkanál vizet. A maradék egy evőkanál vízben oldjuk fel a keményítőt, majd adjuk hozzá a mandulakivonatot. Öntsük a cseresznyéhez, lassú lángon főzzük néhány percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egyenletesen oszlassuk el a sajttorta tetején.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük