Mennyei, cseresznyés tejpite: pudingos, krémes állagú a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagy melegben is jól fog esni a könnyed tejpite, langyosan, de jól behűtve is mennyei.
A tejpite, vagyis a clafoutis a francia konyha híres desszertje, a lágy, krémes, pudingos tészta valamilyen lédús, édes gyümölcsöt rejt. A klasszikus változat cseresznyével készül, amelyben hagyományosan még a magot is benne hagyják, de ma már sokan készítik málnával, barackkal, szilvával és meggyel is.
A tejpite elnevezés nem véletlen, ebben a desszertben ugyanis sokkal több a tej, mint a liszt, így lesz krémes az állaga. Az arányok receptenként változnak, attól függően adagold a folyadékot és a száraz alapanyagot, hogy szeletelhető, pudingos állagot vagy lágy, kanalazható krémet szeretnél elérni.
Cseresznyés tejpite
Hozzávalók 12 szelethez
- 500 gramm cseresznye
- 3 nagy darab tojás
- 70 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 2.5 deciliter tej
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál mandulakivonat
- 1 csipet só
- vaj (kenéshez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23-25 centi átmérőjű formát, a piteforma a legalkalmasabb.
A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki. Szórjuk a piteformába egyenletesen, mindenhova jusson belőle.
A többi hozzávalót turmixoljuk össze/robotgéppel keverjük krémesre. Öntsük a tésztát az előkészített cseresznyére, majd szórjuk meg a tetejét 2 evőkanál kristálycukorral.
Toljuk a sütőbe 35-45 percre, melegen lehet, picit lágynak tűnik majd.
Langyosan, de jól behűtve is kínálhatjuk.
Fotó: Getty Images