Könnyű, gyümölcsös tejpite, ami olyan lágy, hogy csak kanalazni lehet

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Palacsintát mindenki tud sütni, vagy ha mégsem, hát a tésztáját biztosan be tudja keverni. Ennek a süteménynek pedig tulajdonképpen egy ilyesmi keverék a tésztája, és a nyár legtöbb gyümölcsével el lehet készíteni. 

Eredetileg ennek a francia édességnek a cseresznye az alapja. Csakhogy sajnos nálunk nem kapható, vagy csak nagyon ritkán érhető el az a fajtájú sötét, fekete, mézédes cseresznye, amiből készülnie kellene ennek a desszertnek.

Helyettesíthető persze meggyel vagy sok minden mással is, de nekem a legjobban sárgabarackkal jön be, mert a barack éppen csak egy egészen picit ereszt a levéből, ami átfolyik a tésztába, de a gyümölcs húsa máskülönben ép marad, csak még édesebb lesz.

Kanalazós desszert

Mivel egy lágy, folyékony tésztájú sütemény ez, amiben több a gyümölcs, mint a tészta, ezért inkább a kanalazós desszert kategóriájába hajlik, de ez nem hiszem, hogy bárkit zavarna. Aki mégis egy jobban kockázható élményre vágyik, növelheti a liszt mennyiségét valamennyivel, de nagyon nem érdemes, mert a lényeg vész el. 

Villámgyorsan készen van

Ez az egyik leggyorsabban elkészíthető nyári sütemény, ráadásul csak egyetlenegy keverőtálat koszolunk össze az elkészítése közben. Simán bevethető utolsó pillanatokban kialakuló bulik és vendégségek esetén is. 

Az elkészítésekor egyetlen dologra kell odafigyelni, hogy a tészta valóban csomómentes legyen. Ehhez a nagyon profik és maximalisták szűrőn is átereszthetik a masszát. 

Sárgabarackos clafoutis

clafoutis - 1

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 4 darab tojás
  • 50 gramm cukor
  • 100 gramm liszt
  • 0.5 liter tej
  • 600 gramm barack
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A barackokat megmossuk, felszeleteljük. Kivajazunk egy formát, és belerakosgatjuk a gyümölcsöt. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük, majd lassan, folyamatos keverés közben felöntjük a tejjel. Ezzel a tésztával öntjük nyakon a tálba rakosgatott gyümölcsöket. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és körülbelül fél óra alatt megsütjük a süteményt. Ekkor még lehet, hogy kissé remegősnek tűnik az állaga, de hűlés közben majd megszilárdul. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük