Isteni, krémes csicserifasírt paprikamártással tálalva: vega ebéd húsevőknek is

csicserifasírt2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira tartalmas, laktató és összetett ízű ez a csicserifasírt, hogy egyáltalán nem hiányzik belőle a hús.

Ha szereted a falafelt, ezt a csicserifasírtot imádni fogod. Fűszerezésében és állagában is eltér a közel-keleti kedvenctől, de legalább olyan finom, ha nem még jobb, ugyanis mandula, parmezán, bazsalikom és paradicsom ízesíti, a barna rizstől pedig puha és krémes lesz. 

A zöldfűszerektől picit olaszos ízvilágot kap, a mandula pedig mint ropogós elem jelenik meg a fasírtban. Utóbbi helyett használhatsz más magvakat is, legyen az dió vagy kesu. 

A csicserigolyót a selymes paprikamártás koronázza meg: a kápia paprikát sütőben kell foltosra sütni, majd tejszínnel és fűszerekkel egybeforralni. Ha vegán változatban készítenéd az alábbi receptet, tejszín helyett kókusztejet, parmezán helyett pedig sörélesztőpelyhet használj. 

Csicserifasírt

csicserifasírt2

Hozzávalók 28 darabhoz

Csicserifasírt:

  • 160 gramm barna rizs
  • 130 gramm mandula
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 800 gramm csicseriborsó (konzerv)
  • 50 gramm parmezán
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 30 gramm zsemlemorzsa

Paprikamártás:

  • 2 darab kápia paprika
  • 500 milliliter tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint csilipehely
  • keményítő (ha szükséges)
Recept idők

Elkészítés:

A barna rizst mérjük ki, majd főzzük meg enyhén sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Ha kész, szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Hűtsük ki teljesen.

Közben a kápia paprikát mossuk meg, majd tegyük 200-220 fokos sütőbe 20-25 percre. Közben néha forgassuk át, akkor jó, amikor ráncos és itt-ott fekete. Ha elkészült, tegyük egy fogó segítségével egy tálba, szorosan fedjük le, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, húzzuk le a héját, vegyük ki a csumáját, a magokat mossuk le róla. A húsát tegyük félre.

Csicserifasírt:

A fokhagymát pucoljuk meg. A csicseriborsóról öntsük le a levet, öblítsük át, csöpögtessük le.

Tegyük aprítógépbe a rizst, a mandulát és a fokhagymát, daráljuk, míg masszává nem állnak össze. Adjuk hozzá a csicseriborsót, a parmezánt, a paradicsomot, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Ha nem elég erős a gépünk, több adagban daráljuk le a hozzávalókat, mert sűrű, nehezen keverhető massza lesz a végeredmény, lehet, hogy nem bírja el az aprítógép. Addig dolgoztassuk, míg homogén masszává nem állnak össze az alapanyagok. Ha nagyon lágy a massza, adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Ragacsos lesz a végeredmény, ez nem baj, nem szabad túl sok zsemlemorzsát keverni hozzá, így is lehet majd formázni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A masszából formázzunk a diónál egy kicsit nagyobb golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat. Toljuk őket a sütőbe 40-45 percre, félidőnél forgassuk át.

Paprikamártás:

A paprikamártás minden hozzávalóját tegyük egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk össze.

A szószt melegítsük fel egy lábasban, nem kell forrnia, csak éppen gyöngyözzön. Várjuk meg, míg picit sűrűsödik. Ha nem elég sűrű, 1 evőkanál keményítőt keverjünk ki egy kevés vízzel, majd öntsük a szószba, forraljuk vele össze. Tegyük bele a csicserigolyókat a szószba, forgassuk bele, 5 percig főzzük őket együtt. 

Tésztával vagy rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük