![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, krémes csicserifasírt paprikamártással tálalva: vega ebéd húsevőknek is
![csicserifasírt2](https://kep.index.hu/1/0/4006/40066/400666/40066621_3057511_dfbf8be31ec53ee2a90017dd8a13fb41_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Annyira tartalmas, laktató és összetett ízű ez a csicserifasírt, hogy egyáltalán nem hiányzik belőle a hús.
Ha szereted a falafelt, ezt a csicserifasírtot imádni fogod. Fűszerezésében és állagában is eltér a közel-keleti kedvenctől, de legalább olyan finom, ha nem még jobb, ugyanis mandula, parmezán, bazsalikom és paradicsom ízesíti, a barna rizstől pedig puha és krémes lesz.
A zöldfűszerektől picit olaszos ízvilágot kap, a mandula pedig mint ropogós elem jelenik meg a fasírtban. Utóbbi helyett használhatsz más magvakat is, legyen az dió vagy kesu.
A csicserigolyót a selymes paprikamártás koronázza meg: a kápia paprikát sütőben kell foltosra sütni, majd tejszínnel és fűszerekkel egybeforralni. Ha vegán változatban készítenéd az alábbi receptet, tejszín helyett kókusztejet, parmezán helyett pedig sörélesztőpelyhet használj.
Csicserifasírt
![csicserifasírt2](https://kep.index.hu/1/0/4006/40066/400666/40066635_da2d1539975eb6c71c619d3c97c699d5_wm.jpg)
Hozzávalók 28 darabhoz
Csicserifasírt:
- 160 gramm barna rizs
- 130 gramm mandula
- 4 gerezd fokhagyma
- 800 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 50 gramm parmezán
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 30 gramm zsemlemorzsa
Paprikamártás:
- 2 darab kápia paprika
- 500 milliliter tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint csilipehely
- keményítő (ha szükséges)
Elkészítés:
A barna rizst mérjük ki, majd főzzük meg enyhén sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Ha kész, szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Hűtsük ki teljesen.
Közben a kápia paprikát mossuk meg, majd tegyük 200-220 fokos sütőbe 20-25 percre. Közben néha forgassuk át, akkor jó, amikor ráncos és itt-ott fekete. Ha elkészült, tegyük egy fogó segítségével egy tálba, szorosan fedjük le, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, húzzuk le a héját, vegyük ki a csumáját, a magokat mossuk le róla. A húsát tegyük félre.
Csicserifasírt:
A fokhagymát pucoljuk meg. A csicseriborsóról öntsük le a levet, öblítsük át, csöpögtessük le.
Tegyük aprítógépbe a rizst, a mandulát és a fokhagymát, daráljuk, míg masszává nem állnak össze. Adjuk hozzá a csicseriborsót, a parmezánt, a paradicsomot, a bazsalikomot, a sót és a borsot. Ha nem elég erős a gépünk, több adagban daráljuk le a hozzávalókat, mert sűrű, nehezen keverhető massza lesz a végeredmény, lehet, hogy nem bírja el az aprítógép. Addig dolgoztassuk, míg homogén masszává nem állnak össze az alapanyagok. Ha nagyon lágy a massza, adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Ragacsos lesz a végeredmény, ez nem baj, nem szabad túl sok zsemlemorzsát keverni hozzá, így is lehet majd formázni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A masszából formázzunk a diónál egy kicsit nagyobb golyókat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat. Toljuk őket a sütőbe 40-45 percre, félidőnél forgassuk át.
Paprikamártás:
A paprikamártás minden hozzávalóját tegyük egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk össze.
A szószt melegítsük fel egy lábasban, nem kell forrnia, csak éppen gyöngyözzön. Várjuk meg, míg picit sűrűsödik. Ha nem elég sűrű, 1 evőkanál keményítőt keverjünk ki egy kevés vízzel, majd öntsük a szószba, forraljuk vele össze. Tegyük bele a csicserigolyókat a szószba, forgassuk bele, 5 percig főzzük őket együtt.
Tésztával vagy rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!