Amerika legmenőbb mexikóija csirkével, babbal és salsával - Laktató burrito tál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ahogy Amerika elképzeli a mexikói konyhát: fűszeresen, több különböző alapanyaggal és szósszal. Most otthon is elkészítheted.
New Yorkban az a jó, hogy egy városon belül minden náció konyháját meg tudja kóstolni az ember, nem kivétel ez alól a tex-mex kaja sem.
Ennek az egyik legismertebb gyorséttermi képviselője a Chipotle, ahol lehet kérni a nagy klasszikusokat - quesadilla, burrito, taco -, valamint ezeket tál formájában is – ez utóbbinak a receptjét mutatjuk most meg nektek. Nagyon laktató, ízletes, minden benne van, ami kell.
Csirkés burrito tál
Hozzávalók 4 személyre
A csirkéhez
- 400 gramm csirkemellfilé
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gramm chipotle-konzerv
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint só, bors
A guacamoléhoz
- 2 darab avokádó
- 1 darab lilahagyma
- 1 darab lime
- 1 csokor friss koriander
A salsához
- 2 darab paradicsom
- 2 darab lilahagyma
- 1 darab lime
- 1 csokor friss koriander
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
A tálaláshoz
- 200 gramm tortillachips
- 250 gramm tejföl
- 100 gramm cheddar sajt, reszelve
- 1 fej római saláta
- 300 gramm barna rizs (főtt)
- 400 gramm konzerv vörös kidney bab
Elkészítés:
Elsőként a csirke marinádját készítjük el: aprítógépbe tesszük a lilahagymát, a fokhagymát, a chipotle-konzerv negyedét-felét (csípősségtűréstől függően), az olajat, a római köményt, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1 dl vízzel, majd alaposan összezúzzuk. A marinádot egy műanyag dobozba öntjük, beletesszük a csirkét, majd hagyjuk pár órát vagy egy egész éjszakát pácolódni.
Következő a guacamole: meghámozzuk és összetörjük az avokádót, összekeverjük az apróra kockázott lilahagymával, az ugyanígy felvágott korianderrel és egy lime levével.
A salsához a paradicsomot és a lilahagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük a friss korianderrel, a lime levével és az őrölt fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk.
A bepácolt csirkekockákat egy serpenyőben kevés olajon készre sütjük.
A tálalás a következőképpen néz ki: egy nagy tálba szedünk egy adagot a rizsből, a babból és a felszeletelt salátából. Erre jön a csirke, rá a salsa, valamint az avokádókrém. Végül megszórjuk reszelt sajttal, koronázzuk tejföllel, mellé pedig tortillachipset kínálunk.
Hallottál már a mexikói csokoládés csirkéről? Próbáld ki mindenképp, itt találsz hozzá receptet!
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images