
Vajpuha csirkemell stroganoff módra: krémes, tejszínes szósszal készül a hús

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Elegáns, mégis egyszerűen elkészíthető, a Stroganoff bélszín kistestvére csirkéből készül.
A Stroganoff bélszín luxusételnek számít, egész egyszerűen azért, mert a marha legdrágább részéből készül, amit krémes, tejszínes mártásban készítenek el. Az eredeti szósz csak vajból, mustárból és tejfölből állt, ezt lehet bővíteni csemegeuborka, hagyma és paradicsompüré hozzáadásával.
Ezt a fogást csirkéből is készítheted, ugyanolyan finom lesz és sokkal hamarabb fog elkészülni. A tejszínnel készült szósz minden ételt selymessé tesz, nagyon egyszerű a receptje és különböző zöldségekkel dúsíthatod.
A gomba és a hús tökéletes párost alkotnak, csirkecombbal is sütheted együtt őket. A stroganoff csirkébe is gomba kerül, ahogy a hagyományos receptbe is, de comb helyett csirkemellcsíkok kerülnek a serpenyőbe.
Stroganoff csirke

Hozzávalók 2 adaghoz
- 400 gramm csirkemellfilé
- 200 gramm gomba (csiperke)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 100 milliliter tejszín
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál vaj
- 1.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 3 darab csemegeuborka
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A gombát szeleteljük össze. A csirkemellet vágjuk csíkokra.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a gombát, addig pároljuk, amíg a gombából kiengedett nedvesség el nem párolog.
A csirkemellet forgassuk össze a liszttel, majd tegyük a gomba mellé, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk 5-6 percig, amíg a csirke kicsit megpirul. Tegyük hozzá a felkarikázott uborkákat is.
Míg a csirke pirul, egy tálban keverjük össze a tejszínt, a tejfölt és a mustárt, majd forgassuk hozzá a húshoz, pároljuk néhány percig.
Fotó: Getty Images