Stroganoff-bélszín tejszínes mártásban: elegáns, de egyszerű főétel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor először hallottam a Sztroganov vagy Stroganoff nevet, ráadásul bélszínnel, biztos voltam benne, hogy ez valami elképesztő luxusétel, amit csak szökőévben egyszer ehetünk.

A Stroganoff-bélszín nem hagyományos orosz fogás, hanem a szakácsművészet egy viszonylag modern alkotása kis franciás beütéssel. A Stroganoff-mód - amely vékonyra vágott bélszín vagy egyéb hús tejszínes mártásban, gombával, gyöngyhagymával és szeletelt csemegeuborkával - az orosz konyhaművészetből terjedt el.

Receptje először 1871-ben jelent meg Elena Molokhovet: Fiatal háziasszonyok ajándékacímű szakácskönyvében. Az eredeti mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt, majd a későbbiekben ezt bővítették hagyma, gomba, paradicsompüré, savanyú uborka hozzáadásával.

Változatok

A receptek háztartásonként változnak, én most kihagytam a mustárt és a paradicsompürét belőle. Stroganoff-módon bármilyen színhúst el lehet készíteni: a legismertebb bélszínből, de pulykából, sőt szárnyasmájból is finom. 

A Stroganoff-bélszín eredete

Az étel eredetének egyik legendája szerint Odesszában, Stroganoff gróf házában gyakran rendeztek nyílt asztalnak nevezett összejöveteleket, ahová szabadon járhattak művelt és jól öltözött emberek. A Stroganoff-bélszínt egy ilyen ebédre készítették. Egy másik történet szerint az idős, már fogatlan gróf számára egy André Dupont nevű francia szakács találta ki ezt a fogást. 

Stroganoff-bélszín

stroganoff bélszín receptke

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 40 dekagramm bélszín
  • 30 dekagramm gomba
  • 100 milliliter tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deciliter fehérbor (száraz, jó minőségű)
  • 4 darab csemegeuborka
  • 5 dekagramm gyöngyhagyma
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A bélszínt vágjuk vékony csíkokra, kevés olajon jól pirítsuk át úgy, hogy ne száradjon ki. Sózzuk, borsozzuk. A gombákat is pirítsuk meg kevés olajon, és tegyük félre.

A finomra vágott hagymát és fokhagymát dinszteljük meg, majd öntsük rá a fehérbort, és várjuk meg, míg az alkohol elpárolog.

Adjuk hozzá a gyöngyhagymát és a csíkokra vágott csemegeuborkát. Keverjük hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta, majd végül forgassuk bele a bélszínt és a gombát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük