Tartalmas csirkeleves sok zöldséggel – A hús izgalmasan készül, és nagyon finom lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hűvös napok megmentője a lélekmelengető csirkeleves zöldségekkel és tésztával egybefőzve.
A legnagyobb kedvencem a csirkehúsleves, amit mindig örömmel készítek, és habár jobban kedvelem a hagyományos ízeket, szeretem a különleges aromákat is, új ötleteket kipróbálni.
A hagyományos húslevesnél mindig a hús főzésével kezdődik a folyamat, majd következik a szűrés, utána belekerülnek a zöldségek, a tészta pedig mindig külön lábasban készül. Ebben a receptben a megszokottal ellentétben a húst fehéredésig kell pirítani, majd ugyanabban a lábasban hagymát kell dinsztelni, vízzel felönteni, utána a zöldségek és a csirke is visszakerül a fazékba, együtt főnek puhára. Érdemes a húst villával cafatokra tépni, úgy kínálni, a fűszerekkel pedig csak bátran.
Csirkeleves zöldséggel és tésztával
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szál angol zeller
- 3 darab sárgarépa
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- 200 gramm tészta
Elkészítés:
Az alsó vagy felső csirkecombokat 4 evőkanál forró olajon mindkét oldalukon süssük fehéredésig, majd szedjük tányérra.
A finomra vágott hagymát tegyük abba a lábasba, amelyben a hús sült, dinszteljük, majd 2-3 perc után adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Öntsük fel bőséges vízzel (zöldség- vagy csirkealaplevet is használhatunk), majd tegyük vissza az edénybe a húst, a tetszőlegesre darabolt angol zellert és sárgarépát. Jöhetnek a fűszerek: só, bors, babérlevél, kakukkfű, és ha vízzel dolgozunk, a házi készítésű ételízesítő kockából is tegyünk egy darabot a levesbe. Fedő alatt 25-35 percig főzzük, amíg a hús megpuhul, majd a combokat vegyük ki a levesből és villa segítségével szedjük cafatokra.
Ízlésünknek megfelelően válasszunk levestésztát, öntsük a forró levesbe (ami már nincs tűz felett). Az edényt fedjük le, körülbelül 20 perc alatt teljesen megpuhul a tészta. Ekkor a cafatokra szedett húst tegyük vissza a levesbe, jól keverjük el. Tálalásnál friss petrezselyemmel vagy őrölt borssal szórjuk meg.
Fotó: Getty Images