Így készítve lesz aranyló, ízekben gazdag a húsleves – 3 tipp a tökéletes hétvégi ebéd elkészítéséhez

húslevescover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hétvégi családi ebédek szépen terített asztalán az aranyló húsleves kötelező, évszaktól függetlenül jólesik kanalazni a meleg levest, melynek minden cseppje igazi kincs.

A húsleves alapétel, minden országnak megvan a saját változata. Manapság egyre népszerűbb az a megoldás, hogy a megmaradt levet elteszik alaplének, melyet más ételek elkészítésénél érdemes felhasználni - sokkal finomabbá teszi majd a készülő fogásokat.

A húsleves az az étel, ami, ha betegek vagyunk, jólesik testünknek és lelkünknek is, emlékeket idéz elő az emberben, hiszen mindenkinek a nagymamája készítette a legfinomabban. A nagyik adtak hozzá mindig valami pluszt, ami nem csak ízben, látványban is jelen volt. A legtöbb családban megmaradt az a hagyomány, hogy leszűrve kerül a leves az asztalra, mellé pedig egy nagy tálcán a főtt zöldségek, hús és a tészta. 

Szokásainkat otthonról hozzuk, mind láttunk, tanultunk olyat a mamáinktól vagy édesanyánktól, amiket örömmel viszünk tovább - a húsleves készítése is ilyen. Minden család büszkélkedhet egy recepttel, melynek menetét mindig betartják, hiszen így lesz a végeredmény pont olyan, mintha a szeretett nagymamánk készítette volna.

leves3cover

Húslevest készíteni nem nehéz, a főzéssel kacérkodók is bátran nekiállhatnak - hogy biztos legyen a siker, a saját tapasztalataimat, a nagyim örökségét adom most tovább, hogy az asztalra aranyló csoda kerüljön minden hétvégén.

Készüljünk rá

Nálunk a vasárnap egyet jelent a húslevessel, a mamám már előző nap mindent előkészített hozzá, így másnap reggel sokkal könnyebb dolga volt, időt spórolt meg magának. A levest úgyis gyöngyözve, lassú tűzön kell főzni - adjunk neki időt, ne kapkodjunk.

A zöldségeket készítsük elő - szépen megtisztítva, tetszőleges méretűre vágva, tálcán kerüljön hűtőbe. A zöldek közül sárgarépa és fehérrépa, hagyma, fokhagyma, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 darab paprika és paradicsom kerüljön bele, utóbbi csak az íze kedvéért, de karfiol is mehet bele, ez már csak ízlés kérdése, ki hogy szereti. Mi 1-2 darab krumplit is a levesbe szoktunk csempészni, a burgonyát kis tál vízbe téve tegyük a hűtőbe, nehogy megbarnuljon.

zöldségct

A húst, bármilyen ételről is legyen szó, érdemes mindig olyan hentestől venni, akit már ismerünk, bízunk benne, tudjuk, hogy kiváló minőségű árut fogunk tőle hazavinni. A leves készülhet marhából, sertésből, szárnyasból - fontos, hogy csont is legyen benne, plusz ízt ad majd az ételnek. Érdemes kombinálni a húst, értem ez alatt, hogyha csirkéből készítenénk, akkor kerüljön a fazékba melle, szárnya és combja - minél többféle hús kerül a fazékba, annál finomabb lesz. A csirke bőrét hagyjuk meg, ha tanyasi csibét vettünk, a bőrétől sokkal szebb színe lesz a levesnek.

A jó húsleves gyöngyözve készül

A húsleves készítésénél először a hússal kezdünk, hideg vízben feltesszük főni alacsony lángon, forralni nem szabad, majd elérkezünk ahhoz a bizonyos ponthoz, amikor a levesünk már habzik. Én ilyenkor egy kanál segítségével megszabadulok a habtól, mivel a mamámtól úgy tanultam, hogy a hab a húsból kifövő szennyező anyagokat tartalmazza - csak a hab eltávolítása után kerülnek a zöldségek a fazékba.

A zöldségek közül 1 fej hagyma - héjával együtt - kerül a levesbe, majd 1 gerezd fokhagyma (héja nélkül) - ez azért fontos, mert a vöröshagyma héjától szép tiszta, sárga lesz a leves színe, de ehhez a húsból kifövő zsiradék is hozzájárul majd. Az aranyló szín eléréséhez léteznek egyéb praktikák is - például sáfrány vagy kurkuma teheti szebbé a színét.

levesct

A zöldségek közül, ahogy már említettem, 1 darab paprika és 1 darab paradicsom kerül bele, mert sokkal jobb lesz tőle az íze, de a répa adagolásával bánjunk óvatosan édes zamata miatt, ha sok kerül a fazékba, nem lesz az igazi.

Sokan egy csokor petrezselymet is bele szoktak főzni a levesbe, ami szerintem főbenjáró bűn, hiszen a petrezselyem főve elveszti minden ízét és erejét, én csak a legvégén szoktam a levesbe tenni finomra aprítva.

Az ízek kialakítása

A hús és a zöldségek mellett a fűszerekről sem szabad megfeledkezni, a mamám a só mellé egy marék szemes borsot szórt a levesbe, de sokan szoktak ételízesítővel emelni az ízeken, nekik ajánlom a házi készítésű leveskockát. Ha a család nyitott az erőteljesebb ízekre, kakukkfűvel is feldobhatjuk a levest.

A jó húsleves lassú lángon, 2-3, de még 4 óráig is főhet, ez attól is függ, milyen hússal készül.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon