![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készítve lesz aranyló, ízekben gazdag a húsleves – 3 tipp a tökéletes hétvégi ebéd elkészítéséhez
![húslevescover](https://kep.index.hu/1/0/3388/33880/338802/33880213_2594483_fe9bc3889b6638ddbcb3c51af79b048f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hétvégi családi ebédek szépen terített asztalán az aranyló húsleves kötelező, évszaktól függetlenül jólesik kanalazni a meleg levest, melynek minden cseppje igazi kincs.
A húsleves alapétel, minden országnak megvan a saját változata. Manapság egyre népszerűbb az a megoldás, hogy a megmaradt levet elteszik alaplének, melyet más ételek elkészítésénél érdemes felhasználni - sokkal finomabbá teszi majd a készülő fogásokat.
A húsleves az az étel, ami, ha betegek vagyunk, jólesik testünknek és lelkünknek is, emlékeket idéz elő az emberben, hiszen mindenkinek a nagymamája készítette a legfinomabban. A nagyik adtak hozzá mindig valami pluszt, ami nem csak ízben, látványban is jelen volt. A legtöbb családban megmaradt az a hagyomány, hogy leszűrve kerül a leves az asztalra, mellé pedig egy nagy tálcán a főtt zöldségek, hús és a tészta.
Szokásainkat otthonról hozzuk, mind láttunk, tanultunk olyat a mamáinktól vagy édesanyánktól, amiket örömmel viszünk tovább - a húsleves készítése is ilyen. Minden család büszkélkedhet egy recepttel, melynek menetét mindig betartják, hiszen így lesz a végeredmény pont olyan, mintha a szeretett nagymamánk készítette volna.
![leves3cover](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3388/33880/338805/33880533_5b679de040d0a79aad6d0cc9b2ed9d36_wm.jpg)
Húslevest készíteni nem nehéz, a főzéssel kacérkodók is bátran nekiállhatnak - hogy biztos legyen a siker, a saját tapasztalataimat, a nagyim örökségét adom most tovább, hogy az asztalra aranyló csoda kerüljön minden hétvégén.
Készüljünk rá
Nálunk a vasárnap egyet jelent a húslevessel, a mamám már előző nap mindent előkészített hozzá, így másnap reggel sokkal könnyebb dolga volt, időt spórolt meg magának. A levest úgyis gyöngyözve, lassú tűzön kell főzni - adjunk neki időt, ne kapkodjunk.
A zöldségeket készítsük elő - szépen megtisztítva, tetszőleges méretűre vágva, tálcán kerüljön hűtőbe. A zöldek közül sárgarépa és fehérrépa, hagyma, fokhagyma, zeller, karalábé, kelkáposzta, 1 darab paprika és paradicsom kerüljön bele, utóbbi csak az íze kedvéért, de karfiol is mehet bele, ez már csak ízlés kérdése, ki hogy szereti. Mi 1-2 darab krumplit is a levesbe szoktunk csempészni, a burgonyát kis tál vízbe téve tegyük a hűtőbe, nehogy megbarnuljon.
![zöldségct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3388/33880/338804/33880475_dd00c340e944ace13d09b12d80a41fb9_wm.jpg)
A húst, bármilyen ételről is legyen szó, érdemes mindig olyan hentestől venni, akit már ismerünk, bízunk benne, tudjuk, hogy kiváló minőségű árut fogunk tőle hazavinni. A leves készülhet marhából, sertésből, szárnyasból - fontos, hogy csont is legyen benne, plusz ízt ad majd az ételnek. Érdemes kombinálni a húst, értem ez alatt, hogyha csirkéből készítenénk, akkor kerüljön a fazékba melle, szárnya és combja - minél többféle hús kerül a fazékba, annál finomabb lesz. A csirke bőrét hagyjuk meg, ha tanyasi csibét vettünk, a bőrétől sokkal szebb színe lesz a levesnek.
A jó húsleves gyöngyözve készül
A húsleves készítésénél először a hússal kezdünk, hideg vízben feltesszük főni alacsony lángon, forralni nem szabad, majd elérkezünk ahhoz a bizonyos ponthoz, amikor a levesünk már habzik. Én ilyenkor egy kanál segítségével megszabadulok a habtól, mivel a mamámtól úgy tanultam, hogy a hab a húsból kifövő szennyező anyagokat tartalmazza - csak a hab eltávolítása után kerülnek a zöldségek a fazékba.
A zöldségek közül 1 fej hagyma - héjával együtt - kerül a levesbe, majd 1 gerezd fokhagyma (héja nélkül) - ez azért fontos, mert a vöröshagyma héjától szép tiszta, sárga lesz a leves színe, de ehhez a húsból kifövő zsiradék is hozzájárul majd. Az aranyló szín eléréséhez léteznek egyéb praktikák is - például sáfrány vagy kurkuma teheti szebbé a színét.
![levesct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3388/33880/338805/33880517_c2c78429218e6ddb6445b0f79a7707b2_wm.jpg)
A zöldségek közül, ahogy már említettem, 1 darab paprika és 1 darab paradicsom kerül bele, mert sokkal jobb lesz tőle az íze, de a répa adagolásával bánjunk óvatosan édes zamata miatt, ha sok kerül a fazékba, nem lesz az igazi.
Sokan egy csokor petrezselymet is bele szoktak főzni a levesbe, ami szerintem főbenjáró bűn, hiszen a petrezselyem főve elveszti minden ízét és erejét, én csak a legvégén szoktam a levesbe tenni finomra aprítva.
Az ízek kialakítása
A hús és a zöldségek mellett a fűszerekről sem szabad megfeledkezni, a mamám a só mellé egy marék szemes borsot szórt a levesbe, de sokan szoktak ételízesítővel emelni az ízeken, nekik ajánlom a házi készítésű leveskockát. Ha a család nyitott az erőteljesebb ízekre, kakukkfűvel is feldobhatjuk a levest.
A jó húsleves lassú lángon, 2-3, de még 4 óráig is főhet, ez attól is függ, milyen hússal készül.
Fotók: Getty Images